Prinsessan Sofias markering mot näthatet: Allas ansvar

Här tar prinsessan Sofia ett starkt ställningstagande mot näthatet. Tillsammans med Carl Philip bjöd hon in ungdomar till slottet för att diskutera klimatet för barn och ungdomar på nätet. "Vi är här för att stötta er" säger hon.
2016-09-07 Prince Carl Philip and Princess Sofia attend at a symposium on the theme How we want adults to talk with us about the internet. COPYRIGHT STELLA PICTURES

Prinsparet bjöd under onsdagen in ett stort antal barn och ungdomar till ett symposium på slottet. Ämnet var “Så vill vi att vuxna ska tala med oss om nätet” och det berörde framför allt näthat.

Sofia och Carl Philip hälsade personligen samtliga deltagare välkomna till slottet och Sofia inledde sedan med ett starkt tal där hon först talade om nätets många fördelar.

– Men alla mynt har två sidor och baksidan av det här myntet känner vi till allt för väl.

Vi ser det i kommentarsfält, på bloggar och i sociala medier där samtalstonen har blivit ganska hård och där alla nyanser saknas. Det är hat och hot som har blivit en del av vår vardag och med jämna mellanrum läser vi fruktansvärda nyheter om barn och ungdomar som har fått sina liv förstörda på grund av mobbing, förföljelse och förnedring på nätet, sa Sofia.

– Det duger inte med att någon ska ropa på hjälp, det är allas ansvar tillsammans och vi är här för att stötta er.

I prinsparets stiftelse kommer Sofia och Carl Philip att arbeta mot just hat och mobbing på nätet och i somras startade de en gemensam blogg i ämnet.

– Nätet är inte en plats på sidan av det verkliga livet, utan det är där ni lever era sociala liv, sa prinsen när det var hans tur att ta över ordet.

Av: Liv Sander.

Foto: Stella Pictures.