Prinsessan Sofias okända syster – därför visas hon inte upp

Prinsessan Sofia och Sara Hellqvist

Prinsessan Sofias syster Sara Hellqvist lever ett liv i skymundan.

Prinsessan Sofia valde rampljuset långt innan hon blev kunglighet, med en karriär som dokusåpadeltagare och fotomodell. Men den här nyfikenheten på offentligheten är egentligen inte något återkommande drag i Hellqvist-familjen.

Mest anonym av alla är Sofias syster Sara Hellqvist. Det brukar gå år mellan hennes publika framträdanden.

SE FILMEN! Sofia & Carl Philips vilda festnatt – med Marie & Lina Hellqvist
0:32

Efter reklamen: SE FILMEN! Sofia & Carl Philips vilda festnatt – med Marie & Lina Hellqvist

(0:32)

Slå på ljud

Prinsessan Sofias okända syster – därför är hon så anonym

Sara Hellqvist

Sara Hellqvist tillsammans med systern Sofia och William Värnild på musikfestivalen "Vi som älskar 90-talet".

Karin Törnblom/TT

Senaste gången hon passerade framför kamerornas blixtar var prins Julians dop för två år sedan. Dessförinnan var hon på releasefesten för ihärdige författaren Pascal Engmans bok Råttkungen – två år tidigare.

Faktum är att Sara konsekvent valt bort offentligheten på ett helt annat sätt än Sofia eller för all del syster nummer tre, Lina.

Sara har istället valt att slå in på en mindre glamorös bana: den akademiska. Redan 2009 jobbade hon som forskningsassistent på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet och hon har också varit forskningsassistent vid Södertörns högskola.

Sedan 2014 är hon doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet där hon forskar kring resning i brottmål.

"I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag det svenska resningsförfarandet i brottmål, både ur breda och djupgående perspektiv. Det svenska systemet jämförs även med andra länders resningssystem. Utgångspunkten är ett tvärvetenskapligt angreppssätt där kriminologi kombineras med inslag av bland annat rättssociologi, juridik och psykologi", förklarar hon själv på sin LinkedIn-sida.

Prinsessan Sofia, Sara Hellqvist och Lina Hellqvist

De tre systrarna: Sara, Lina och Sofia.

Lina, den äldsta systern, har i kontrast valt ett yrkesliv som i större utsträckning satt henne i fokus för allmänhetens del. Hon har till exempel arbetar med Sofias Project Playground och hjälpt utsatta barn få lekytor.

Än mer publikt var hennes samarbete med PR-drottningen Christina Saliba och succéförfattaren Camilla Läckberg.

– Christina och Camilla arbetar aktivt för ökat kvinnligt inflytande i allt de gör. Deras erbjudande om delägarskap i Invest in Her bevisar exakt det. Jag ser hur de förändrar näringslivet, och jag är stolt över deras förtroende att göra detsamma, sa Lina Hellqvist själv i en kommentar när nyheten blev offentlig.

Förklaringen – därför är hon hemlig

Sara däremot lämnar inte kommentarer till pressen, av princip. Hennes liv förblir något av en gåta – vilket är hennes val helt och hållet.

– Sara har likt exempelvis prins Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling valt att försöka leva ett vanligt liv, trots att de är släkt med en kunglighet. Hon är nog helt tillfreds med detta, och pressen väljer att respektera det, säger vår mångårige reporter Ellen Myrgård Lindén.

Drömmer du om storvinsten? Ta chansen att bli en vinnare. Upptäck mer här. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se