Prinsessan Sofias oro för mamma Marie – efter hemska beskedet från Älvdalen

Prinsessan Sofias föräldrar riskerar att drabbas hemma i Dalarna!
Slå på ljud

Vaccineringen mot coronaviruset pågår just nu i regioner runt om i Sverige, en efterlängtad åtgärd som förhoppningsvis kan hjälpa landet och så småningom hela världen att återgå till något av det normala.

Prinsessan Sofias oro för mamma Marie

Men med vaccinet mot svininfluensan färskt i minnet, där flera hundra personer drabbades narkolepsi, vill nu flera regioner att regeringen formellt tar beslut om att de kommer stå för kostnader för eventuella biverkningar av läkemedelsbolaget Modernas vaccin. En av de regionerna är Dalarna, något som såklart gör prinsessan Sofia orolig. Hennes föräldrar Marie och Erik Hellqvist bor nämligen i Älvdalen, som tillhör regionen.

– För en månad sedan sa man att man skulle ordna till det. Nu är vaccinet på väg och fortfarande har man inte levererat. Det är regeringen som ska kritiseras för sin senfärdighet, säger Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande i Dalarna, till TT.

Modernas vaccin har börjat levereras till Sverige och under onsdagen meddelade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, Ann Söderström, i ett pressmeddelande att man litar på att regeringen hinner komma med ett besked innan vaccinet ska användas.

– Alla vill ju samma sak – att få ut så mycket vaccin som möjligt till våra invånare. Det vi vill betona för att värna om patienten är att det måste finnas någon som tar formellt ansvar för eventuella biverkningar innan ett vaccin börjar användas. Men vi känner oss trygga med regeringens besked om att det snart är löst, säger hon i pressmeddelandet.

Vi får verkligen hoppas att regeringen är snabba med sitt beslut så att prinsessan Sofia kan andas ut å sina föräldrars vägnar!