Prinsessan Sofias oväntade koppling till familjen Palme

Sofias okända koppling till Olof Palme

Visste du att prinsessan Sofia har en nära koppling till familjen Palme? Och den går genom Olof Palmes son.

 

De här dagarna står familjen Palme åter igen i fokus och kanske får vi snart svaret på den 34 år gamla frågan om vem som mördade statsminister Olof Palme i korsningen Sveavägen Tunnelgatan den 28 februari 1986: I morgon meddelar chefåklagare Krister Petersson besked om åtal i Palmeutredningen.

Men vad inte så många vet är att prinsessan Sofia har en stark och nära koppling till familjen Palmes innersta krets. Och den går via Olof och Lisbet Palmes son Mårten Palme, 58, och hans fru Johanna Adami. Prinsessan Sofia är ju hedersordförande för Sophiahemmet – där Johanna Adami, 50, är rektor vid Sophiahemmets Högskola.

Prinsessan Sofia med Johanna Adami.

Prinsessan Sofia med Johanna Adami.

Johanna Adami med sin man Mårten Palme.

Johanna Adami med sin man Mårten Palme.

Det gör prinsessan Sofia på Sophiahemmet

Prinsessan Sofias kontakt med Johanna Adami har dessutom blivit än mer regelbunden sedan Sofia tog steget in på Sophiahemmet även rent konkret: Sedan i början av april jobbar hon som biträde på en av sjukhusets vårdavdelningar.

Prinsessan Sofia på Sophiammet.

Prinsessan Sofia som vårdbiträde.

Johanna, som i botten är läkare, har sonen Arthur, 8, tillsammans med Mårten Palme som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Johanna har även sönerna Viktor, 22, och Hampus, 24, från sitt tidigare äktenskap, och Mårten har tre vuxna barn på 20, 26 och 29 år.

Mårten är mellanbarnet av Olof och Lisbet Palmes tre söner. Han var med på bion samma kväll som hans pappa blev skjuten och har uppgivit att den man han såg nära platsen där hans far, statsminister Olof Palme, mördades liknar den så kallade Skandiamannen Stig Engström.

Mårten Palme med pappa Olof och mamma Lisbet och sin äldre bror Joakim.

Mårten Palme med pappa Olof, mamma Lisbet och sin äldre bror Joakim.

Fakta/ Detta är Sophiahemmet

Sophiahemmet i Stockholm.

Sophiahemmet i Stockholm.

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och har fått sitt namn efter drottning Sofia, som lät uppföra det tillsammans med sin man kung Oskar II.

Foto: TT, Linda Broström/Kungl. Hovstaterna.