Prinsessan Sofias riktiga kalender

så ser prinsessan sofias dagar ut egentligen

Sofia arbetar i det dolda. Den kungliga kalendern visar bara en bråkdel av vad hon gör. Vi har kartlagt prinsessans riktiga arbetsschema – hösten 2019.

19 stycken uppdrag står inskrivna, under Sofias namn, i den kungliga kalendern hösten 2019. Det här schemat dock inte överens med prinsessans verklighet. Hon arbetar nämligen mycket mer än vad som går att läsa sig till på hovets hemsida.

Prinsessan Sofia arbetar i det dolda

Sofia och Carl Philip arbetar mycket med sin gemensamma stiftelse och dessutom är prinsessan fortfarande väldigt engagerad i Project Playgrounds arbete, där hon numera bär titeln hedersordförande. Det sistnämnda skrivs sällan in i hovets kalender men så sent som förra veckan, torsdagen den 14 november, närvarade prinsparet vid en stor välgörenhetsmiddag som Project Playground anordnade på Hotel Skeppsholmen i Stockholm.

Men middagen kommunicerades inte ut av hovet. Bilderna från kvällen kunde svenska folket istället se på gästernas Instagram-konton.

Den 7 november skickade Skandia ut ett pressmeddelande där man avslöjade att prinsessan Sofia tar plats i en ny styrelse. Skandias oberoende stiftelse Idéer för livet, som funnits i 30 år, har utsett prinsessan till styrelseledamot med tillträde den 9 december. En nyhet som hovet inte nämnt någonting om tidigare.

Under allahelgonahelgen, den 2 november, besökte Sofia i Hallonbergen stadsdelen Hallonbergen, utanför Stockholm, där Project Playground anordnar vad man kallar för “Fredagsmys”. En rad olika fritidsaktiviteter som ungdomarna kunde ägna sig åt under höstlovet.

Den 22 oktober lanserade Carl Philip och Sofia sin rapport om näthat i samarbete med försäkringsbolaget mySafety. Lanseringsminglet, på Löfbergs kaffeborg, stod inskrivet i hovets kalender men mer detaljerad information fanns på Instagram.

Prinsessan Sofia och Sofianätverket på Norrsken

Prinsessan Sofia vid mötet på Norrsken i onsdags kväll.

Den 22 oktober intervjuades även Carl Philip och Sofia i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om sitt engagemang för att motverka näthat. Samma ämne som de valde att ta upp i SVT Morgonstudion, några dagar senare, den 1 november.

Hovet kommenterar den tomma kalendern

Att Sofias åtaganden går att läsa på sociala medier istället för på kungahuset.se har hänt fler gånger den här hösten. Den 12 september kunde man till exempel se på Instagram att Prinsparets stiftelse hade inlett ett samarbete med Teater Fryshuset i och med kampanjen #nejtillnäthat.

– Prinsessan Sofia jobbar mycket för Prinsparets stiftelse och med Project Playground. Och det är inte alltid som det syns i hovets kalender, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Damtidning.

I början av november kunde Svensk Damtidning dessutom avslöja att Sofia är med i ett hemligt kvinnonätverk. Gruppen kallar sig för “Sofianätverket” och onsdagen den 2 oktober hade de möte på Norrsken House på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Sofias hemliga tjejnätverk

”Idag samlades Sofianätverket för att diskutera socialt entreprenörskap, feministisk utrikespolitik och hur nätverket kan skapa förutsättning för kvinnlig inkludering framöver” skriver en av deltagarna på Instagram.

Vi talade med initiativtagaren Tove Ahlström, som till vardags är vd för Global Utmaning (en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling) som berättade mer om Sofianätverket.

– Det var i samband med att Melinda Gates besökte Stockholm. Då hade vi ett rundabordssamtal här på Norrsken House om kvinnligt ledarskap och hur Sveriges position som föregångsland när det gäller jämställdhet ska kunna spridas vidare även utomlands.

– Då föddes också tanken att göra nätverket permanent. Och eftersom det satt fem Sofior runt bordet så fick det heta Sofianätverket. Det var prinsessan Sofia, Sophia Bendz, Sofia Breitholtz, Sofia Arkelsten och Sophie Nachemson Ekwall. Så det är inte döpt efter prinsessan Sofia, även om hon är en medlemmarna.

Prinsessan Sofia är med andra ord flitigare än vad man tro.

Foto: TT