Prinsessan Sofias uppoffring för kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia

När kronprinsessan Victoria checkade ut för att ha höstlov med barnen – då fick prinsessan Sofia checka in.

Kronprinsessan Victoria myser hemma på Haga med prins Oscar, 4, och prinsessan Estelle, 8. Men för prinsessan Sofia har det inte blivit något höstlov – i alla fall inte än och inte hela veckan i sträck. I dag var hon och prins Carl Philip i stället i Värmland på uppdrag för kungahuset, ett intensivt besök som inleddes med att de anlände till Karlstad i går och som avslutades i Rottneros under tidiga kvällen.

Prinsessan Sofia Prins Carl Philips adjutant Länsbesök Värmland

Prinsessan Sofia på kungligt uppdrag i Värmland tidigare i dag.

Men så är det också detta som är prinsessan Sofias kungliga roll. För henne handlar det om att stötta ”kärntruppen”, det vill säga kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, och då får hon rycka in när det behövs.

Så när svägerskan Victoria satte punkt efter den högtidliga invigningen av nya Slussbron i söndags och checkade ut för att ha höstlov med barnen, då steppade prinsessan Sofia in.

Sofia och Carl Philip tillbaka i sitt hertigdöme Värmland

Hovet har planerat för ett länsbesök i veckan och att Sofia och Carl Philip skulle axla besöket i sitt hertigdöme Värmland var ju ganska naturligt. Men det betydde också att Sofia och Carl Philip, som inte har några skolbarn, fick ta höstlovsveckan. På Kungliga slottet pusslar man med semesterschemat som på alla andra ställen.

Men vad gör då kronprinsessan Victoria med Estelle och Oscar under sin lediga vecka, den som numera kallas läslov? Ja, de firar på hemmaplan berättar hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Det är höstlov i hela Sverige, och eftersom kronprinsessparet har barn så tillbringar de mer tid med prins Oscar och prinsessan Estelle på Haga slott den här veckan.

Victoria höstmyser hemma på Haga tillsammans med Estelle och Oscar.

Att åka utomlands? Det var inget som kronprinsesssfamiljen ens övervägde nu när Sverige befinner sig mitt i en pandemi. Sedan coronaviruset drabbade oss i början av 2020 har de inte lämnat Sverige en enda gång.

LÄS MER: Sofias nya bild på prins Gabriel – familjen på hemlig utflykt

LÄS MER: Vi avslöjar: Sofias smeknamn på prins Alexander

Foto: Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna, TT.