Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias vägran – påverkar hela familjen

21 maj, 2024, 12:00 
Detta vägrar prinsessan Sofia och prins Carl Philip att tumma på.
Annons

I dag är det svårt att tänka sig den svenska kungafamiljen utan prinsessan Sofia. Men till skillnad från maken prins Carl Philip föddes hon inte in i lyxen och berömmelsen, utan växte upp i en helt vanlig familj i Älvdalen.

Det här är prinsessan SofiaBrand logo
Det här är prinsessan Sofia

Med åren har Sofias kungliga uppdrag blivit färre. Mycket av tiden går till att ta hand om barnen prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian – ett kvitto på att samhället, och det svenska kungahuset, moderniserats för att ge mer utrymme till föräldraskapet.

Annons

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, sa kungen i en intervju med Aftonbladet 2016.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip med sina småprinsar prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.Instagram

Sofias liv på Villa Solbacken

Just att prioritera barnen är något som Sofia vägrar tumma på. Hon vet själv hur viktigt det är att barn ska få en normal barndom och vill föra över mycket av sin uppväxt i Älvdalen på sina barn.

De lever ett härligt liv ute på Djurgården. Småprinsarnas förskola och skola ligger bara ett stenkast från bostaden Villa Solbacken, som ramas in av en lummighet med vackra grönområden.

Annons

Här har de också nära till det Kungliga slottet. Med andra ord är det en perfekt plats för ett prinspar att uppfostra sin familj, där det finns gott om yta och härlig natur.

– Jag tror de lever mest bekymmersfritt av alla i kungafamiljen. De har en kärnfamilj i det fantastiska huset ute på Djurgården och gör lite representation och så vidare, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i P1:s Monarkerna.

Carl Philip: ”Jätteviktigt”

Även prins Carl Philip har varit tydlig med att det är barnen som är högsta prioritet. I en intervju med Elle förra året sa han så här om hur han och Sofia resonerar kring uppfostran.

Annons

– Vi är otroligt familjeorienterade. Vi vill vara en aktiv del i barnens liv och det har varit jätteviktigt sedan dag ett. Det är också ett sätt att inte jobba ihjäl sig faktiskt.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.Pontus Lundahl/TT

Foto: TT/Instagram

Annons