Prinsessorna sparkas ur spanska kungahuset

Den ekonomiska krisen i Spanien har slagit hårt även mot kungahuset. Redan i år fick kungahuset dra ner sina utgifter med över fem procent och mer är att vänta.

Det gör att hovet har funderat på olika sätt att spara pengar. Och den troligaste lösningen är att kung Juan Carlos och drottning Sofías döttrar prinsessan Elena och prinsessan Cristina försvinner som officiella medlemmar av kungahuset och blir av med sitt apanage.

Regenten med maka

Kungahuset kommer i så fall i fortsättningen att bestå av regenten och hans make/maka, tronföljaren och hans make/maka och deras barn. Den dag tronföljarens äldsta barn själv blir förälder, kommer hans eller hennes yngre syskon inte längre att tillhöra kungahuset.

Prinsessan Elena på uppdrag under året.

Inga officiella uppgifter

Hovet hoppas att prinsessorna Elena och Cristina – som självklart kommer att få behålla sina prinsesstitlar – kommer att forma sina liv efter sina fastrar, kung Juan Carlos systrar Margarita och Pilar. De är prinsessor men har inga som helst officiella uppgifter.

Prinsessan Cristinas man Iñaki.

Utan apanage

Sedan är ju frågan vad Elena och Cristina tycker om förslaget. Elena är ju ensamstående mamma och Cristinas man Iñaki är anklagad för att ha försnillat pengar från en ideell organisation. Kan prinsessorna verkligen klara sig utan apanage?

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Prinsessan Cristinas man misstänkt för förskingring››

Kungligt nationaldagsfirande i Spanien››

Kung Juan Carlos fortfarande i solglasögon››