Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi avslöjar! Prinsessornas knep för att klara Nobelkvällen

07 dec, 2017, 16:00 
AvJohanna Lejon
Att sitta ner i flera timmar kan ses som en enkel uppgift - men visst är Nobelmiddagen krävande. Därför har prinsessorna - och drottningen - ett stort antal hemliga knep - för att orka med kvällen.
Annons
nobel-18

1. Läs på! Att sitta bredvid någon i timmar blir förstås roligare om man har mycket att prata om. Kungafamiljen läser på, och får en hel del briefing, innan det är dags att sägga sig till bords.

SilviaNobel1

2. Kudde bakom ryggen. Långa sittningar tar på! Det vet inte minst drottning Silvia, som ofta tar med sig en liten kudde som hon plcerar bakom ryggen, lite diskret.

Annons
NobelDrottningen

3. Drick inte för mycket. Av förklarliga skäl. Såklart. På en Nobelmiddag kan man inte springa till damrummet stup i kvarten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den framlidne folkvettsexperten Magdalena Ribbing visste allt om hur man för sig under en Nobelbankett. Så här resonerade hon kring punkt nummer tre: Får man gå på toaletten på Nobelmiddagen?

– Vill man uppföra sig väl lämnar man inte bordet under pågående måltid. Kräver nöden att man går från bordet gör man ingen affär av det. Det svenska sättet att säga ”ursäkta, jag ska bara gå på toaletten/gå och kissa” är bedrövligt och måste för allt i världen undvikas, ingen är intresserad av vad man gör om man går från bordet. Så man säger diskret till dem närmast vid bordet ”ursäkta mig ett ögonblick” och går dit man måste. Servetten läggs då på stolen, inte tillbaka på bordet – en använd servett har sin begränsade charm på ett bord där andra fortsätter att äta.

Foto: Stella Pictures, IBL

Annons