Prinsessornas lyx-lego

Ena dagen tiara, andra dagen halsband. Här är prinsessornas magnifika smycken som går att bygga om som jättelyxigt lego.

I onsdags visade kronprinsessan Mary upp sig i ett nytt diadem men som danska Billed-Bladet berättade har hon faktiskt burit smycket förut, men då som halsband. Att använda smycken på flera olika sätt är en kunglig paradgren och faktum är att flera av prinsessornas smycken går att bygga om.

För några år sedan lät Mary göra några mindre justeringar i den magnifika rubingarnityret som hon bär under riktigt tjusiga galamiddagar. Diademet justerades för att passa hennes huvud bättre och av materialet som blev över tillverkades hårnålar att fästa i uppsättningar. Mary lät samtidigt juveleraren ändra på örhängena så att hon kan varierar dem med pärlhängen och hon lät förändra halsbandet så att hon kan hyska av den yttre ringen av rubiner och briljanter och endast bära den inre som en light-version.

Ibl-KronprinsessanMary

Vid kronprinsessan och prins Daniels bröllop 2010 bar Mary endast diademet och i öronen dinglade pärlor i samma ton som klänningens spets.

Ibl-KronprinsessanMary2

Ett svenskt diadem som också går att förändra är ametistdiademet. Det gjordes i Paris år 1805 för Napoleons fru, kejsarinnan Joséphine, och från början var diademet tänkt att bäras som halsband men i dag bärs det monterat på skena. Halsbandet som hör till är egentligen två armband som länkats ihop.

Ibl-MadeleineNobel

Madeleine har ett annat smycke som också går att bära på olika sätt. Det är hennes bröllopsdiadem som också kan moteras av sin ställning och bäras som halsband, så som hon bar det kvällen innan kronprinsessan och prins Daniels bröllop.

Ibl-MadeleineCarlPhilip

Av: Liv Sander.

Bilder: IBL.