Privata sorgen – därför var Victoria så gripen på jobbet idag

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria miste sin skolkamrat Tobias i en blodsjukdom – och i dag kom minnena tillbaka.
Sofias saftiga prislapp • Oscar charmar alla • Krismöte om Märtha Louise – 3 kungliga snackisar från vecka 42!
1:00

Efter reklamen: Sofias saftiga prislapp • Oscar charmar alla • Krismöte om Märtha Louise – 3 kungliga snackisar från vecka 42!

(1:00)

Slå på ljud

Victoria besökte det livsavgörande Tobiasregistret, som nu har funnits i 30 år. Och själv var hon med ända från början.

Tobiasregistret är uppkallat efter Tobias Storch – som var skolkamrat med kronprinsessan Victoria i Carlssons skola och Enskilda Gymnasiet – och som drabbades av blodsjukdomen aplastisk anemi.

Tobiasregistret: Kronprinsessan Victoria med stamcellsdonatorn Pelle Enocsson

Victoria pratade länge med Pelle Enocsson som har donerat blodstamceller.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hans mamma Gunilla Storch har berättat hur han plötsligt kom hem med stora blåmärken efter en segling, och det var så sjukdomen upptäcktes. En stamcellsdonation hade kunnat hjälpa honom, men man lyckades inte hitta någon donator som passade.

Kronprinsessan Victoria – stödet till Tobiasregistret

Victoria följde Tobias kamp mot sjukdomen fram tills hans död 1991, bara 17 år gammal. Och när hans mamma Gunilla och pappa Marcus Storch sedan grundade Tobias Stiftelsen år 1992 – för att på så sätt kunna ge andra det som deras egen son inte kunde få – så bad hon om att få bli Tobiasregistrets höga beskyddare.

Marcus och Gunilla Storch

Marcus och Gunilla Storch.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag har Tobiasregistret mer än 220 000 registrerade donatorer och man matchar den som är sjuk med lämpliga givare av blodstamceller, både i Sverige och utomlands.

Kronprinsessan Victoria har följt verksamheten på nära håll i alla år. Ett engagemang som har gjort skillnad för många – eller som Tobias pappa Marcus Storch (tidigare styrelseordförande i Nobelstiftelsen) har uttryckt saken: ”Hon har verkligen ställt upp”.

Kronprinsessan Victoria klädd i grön kostym

Kronprinsessan Victoria på Huddinge universitetssjukhus i dag.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kronprinsessan har behållit minnet av Tobias i sitt hjärta och det blev en dag på Huddinge universitetssjukhus som var fylld av både värme och allvar.

Och att nya stamceller kan betyda skillnaden mellan liv och död det har kronprinsessan Victoria också fått uppleva privat – i sin egen familj:

För fem år sedan gick kungens syster prinsessan Christina igenom en stamcellstransplantation för att stoppa blodcancern.

Christinas oväntade intervju – mitt i den svåra tiden

I hennes fall var det en icke namngiven familjemedlem som kunde bli donator. Men så lyckligt lottad är bara var fjärde patient – och då kan Tobiasregistret betyda skillnaden mellan liv och död.

Detta är Tobiasregistret – har Victoria som beskyddare

Kronprinsessan Victoria med Sara Tidholm och Mårten Holmqvist från Tobiasregistret samt Jarmo Henriksson, verksamhetschef på KS

Victoria med Tobiasregistrets Sara Tidholm och Mårten Holmqvist samt Jarmo Henriksson, verksamhetschef på KS.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande blodsjukdom som kan behandlas med blodstamceller. Och det kan vara du, bara du, som kan rädda den människans liv, skriver Tobisregistret på sin hemsida: ”Gå med i dag så kanske du kan rädda någons liv i morgon”.

Foto: TT.