Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Problemet med Silvias favoritslott – drottningen och kungen ställs till svars

17 maj, 2023, 07:57 

SVT:s granskning visar sanningen om Stenhammar slott.

Annons

Kungen och drottning Silvia älskar sitt Stenhammar slott. Det var här, söder om Flen, som de uppehöll sig när coronakrisen var som värst och skyddade sig mot smittspridningen.

Här är kungens paradis: StenhammarBrand logo
Här är kungens paradis: Stenhammar

I det vackra slottet i vit 1800-talsstil kunde de arbeta ostört och dessutom unna sig långa promenader på den nästan 2000 hektar mark som lever i samklang med det vackra slottet.

Kungen har alltid haft en faiblesse för bondelivet. På helgslottet har han ett jord-och skogsbruk och det är inte helt ovanligt att han passar på att brumma runt med sina lyxiga traktorer när han är där.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf älskar sitt Stenhammars slott.

Skattebetalarna stod för delar av renoveringen

Stenhammar slott donerades till staten i början av 1900-talet, men med kravet att det skulle arrenderas ut till en arvsprins. Kungen var bara nitton när han blev arrendator på Stenhammar – efter att det tidigare arrenderats av hans farfars bror, prins Wilhelm.

Annons

I avtalet framkommer det att kungen själv som ska underhålla slottet, men i SVT:s Uppdrags granskning avslöjas det nu att Statens fastighetsverk fått lägga ned mångmiljonbelopp på byggnaderna.

När kungen renoverade Stenhammar slott fick även skattebetalarna skjuta till runt tio miljoner kronor, rapporterar SVT.

Kungen har inte betalat fastighetsskatt

Skattebetalarna har dessutom fått stå för fastighetsskatten, trots att det i avtalet står att kungen ska betala den. Statens fastighetsverk har sedan 2008 betalat drygt 1,8 miljoner kronor i fastighetsskatt för slottet.

– Det är två saker som komplicerar detta. Det ena, vilket är väldigt olyckligt, är att vi inte uppmärksammat det här villkoret som finns i avtalet. Men det andra, som gör det lite svårare, är att enligt uppgift ska det villkoret ha varit olagligt 1966. Det vill säga en fastighetsägare fick inte fakturera en arrendator skatten, säger Mats Wiberg.

Annons

Kungen kommer framöver själv stå för fastighetsskatten, men pengarna som skattebetalarna tidigare lagt på fastighetsskatt kommer inte betalas tillbaka.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Kungen och drottning Silvia har gått om promenadyta på Stenhammars slott.

Foto: TT

Annons