Protesten mot SVT – Go' Kväll-stjärnan sparkas

Ingalill Mossander fick sparken från SVT och Go' Kväll efter tjugo hela år. Själv kallar hon det åldersdiskriminering. Och tittarna håller med – nu rasar protesterna in.
Pia Hererra är programledare för Go' Kväll

Pia Hererra är programledare för Go’ Kväll

Det var en kärlekssaga som varade i över 20 år, den mellan litteraturkritikern Ingalill Mossandet och SVT-tittarna.

Men nu är den över.

I går meddelade den folkkära profilen att hon måste lämna kanalen och programmet.

– Jag blev överraskad. Jag hade ingen aning om att de skulle lägga ner det här. Det bara ringde en projektledare som jag faktiskt aldrig har träffat. Hon säger att nu ska vi lägga ner det här. Det handlade inte om att jag gjort något dåligt jobb eller så utan grejen var att man skulle föryngra, säger Ingalill Mosander i en intervju med Aftonbladet.

Kritiken: Åldersdiskriminering

Reaktionen från tittarna lät inte vänta på sig. Nu strömmar protester in mot kanalens beslut. Man kallar det för åldersdiskriminering.

Helidiotiskt, hon är saknad, så många bra böcker hon har rekommenderat. Varför måste man göra om ett bra koncept till det sämre. Tittar inte alls så ofta numera”, skriver en läsare. 

“Skulle man inte jobba så länge man kan? T.ex till minst 70. Annars räcker inte pengarna till allas pension. Enl. Reinfeldt”, skriver en annan.

En tredje konstaterar dock det de flesta av tittarna känner:

“Åldersdiskriminering”.

Och samma ord tar även den drabbade i sin mun.

SVT slår tillbaka

– Tyvärr så tycker jag att Sveriges Television gör fel. Go’kväll har en stor kvinnlig publik som är över 55. Det är de människorna i Sverige som läser och köper böcker. Att då säga att man ska föryngra programmet och plocka bort den del som de här kvinnorna tycker är viktig för dem, det är ju fullkomligt befängt, säger Ingalill Mosander till Aftonbladet.

På SVT då? Där säger man att man inte fattat något beslut om att sparka Mossander.

– Vi har pausat den formen av bokrecensioner som vi har haft sedan tidigare med en ambition att vi under hösten ska utveckla formen. En konsekvens av det nu i höst är att Ingalill Mosander inte recenserar böcker i samma form som tidigare, säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för “Go’kväll”.

Foto: SVT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: