Kungen indragen – i kriget om Madeleines nya hund

Prinsessan Madeleine och pappa kungen

Nu är det krig – om Madeleines nya hund, och kungen har också dragits in. Men ska en prinsessa inte ha rätt att skaffa en blandras?

 

Det är inte alltid lätt att vara kunglig, och en levande förebild – även privat. Det blir extra tydligt efter den kritikstorm som uppstått efter att prinsessan Madeleine gjort ett lite oväntat och annorlunda val av hund – precis som sin storasyster kronprinsessan Victoria.

Prinsessan Madeleine med familjen och hunden Teddy.

Än så länge har vi bara fått se prinsessan Madeleines hund i kungafamiljens videosamtal.

”Att delar av den kungliga familjen valt att köpa blandrashund har gjort många hunduppfödare upprörda” skriver Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben i en krönika.

Victorias nya hund Rio, en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

Victorias valp Rio, en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

”Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar.”

Blandrashundarna i kungafamiljen

Ja, ilskan är faktiskt så stor att den även har drabbat kungen. Kennelklubben tänker dock inte agera mot Hans Majestät:

– SKK kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKK:s höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras.

Kungen och drottningen med sin bayerska viltspårhunden Brandie

Kungen och drottningen med sin trogna vovve, den bayerska viltspårhunden Brandie. Helt renrasig!

När vi talar med Hans Rosenberg på Kennelklubben konstaterar han att det ser ut att vara en så kallad cockerpoo (blandning mellan cockerspaniel och pudel) eller en labradoodle (pudel och labrador) som just nu sprider glädje hemma hos prinsessan Madeleine i Florida.

Labradoodle-valp till vänster och en cockerpoo-valp till höger.

Labradoodle-valp till vänster och en cockerpoo-valp till höger.

– Av det jag sett på bilden så ser det i alla fall ut som en pudelblandning.

Prinsessan Madeleine och Chris med sin nya hund Teddy.

Chris O’Neill med valpen i knäet.

Hans Rosenberg ställer sig också frågan varför prinsessorna inte har valt en pudel i stället, eller, som i kronprinsessans fall, en cavalier king charles spaniel:

– En rashund kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor, medan priset på de här pudelblandningarna kan gå upp till mellan 40 000 och 50 000 kronor. Våra uppfödare reagerar på att det är så enkelt att bedriva blandrasavel och att man sedan tar dubbelt så mycket betalt.

– Men man har marknadsfört de här raserna som allergifria, och helt plötsligt är de en exklusivitet.

Varför är det problematiskt att just prinsessorna har valt dessa pudelblandningar?

– För att de är förebilder. Det är lätt för folk att tänka att ”om kungafamiljen väljer blandrashundar, då vill vi också ha en likadan”.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria.

– Men att prinsessorna har skaffat hund, rent generellt, det är jätteroligt. Att ha hund är ju kärlek och glädje och ofta bra och viktigt för barnen, och jag har skrivit till kronprinsessan och gratulerat. Men köp en rashund, för då vet man vad man får!

Prinsessan Madeleines nya hund Teddy

prinsessan madeleine hund Teddy

Familjen Bernadotte-O’Neill med nya hunden Teddy.

De flesta vi talat med verkar landa i att prinsessan Madeleines hund Teddy antingen är en cockerpoo (blandning mellan cocker spaniel och pudel) eller en labradoodle (som är pudel och labrador, och finns i flera storlekar, från standard till miniatyr). Prinsessan Madeleine vill sannolikt vill kunna ta med sig Teddy inne i kabinen när familjen flyger hem till Sverige, och hos SAS får han då väga max 8 kilo.

Foto: TT, Kronprinsessan Victoria/Kungliga Hovstaterna, Prinsessan Madeleine/Instagram.