Rania är Drottningen av YouTube!

Rania är drottning av YouTube, med sin banbrytande tv-kanal där alla som vill kan sända in videoklipp med frågor om islam, kvinnors rättigheter i arabvärlden och andra kontroversiella frågor. Och alla får svar – av drottningen av YouTube, drottning Rania!

 

Drottning Rania gör ett jättejobb för att skapa bättre förståelse mellan östs- och västs inställningar när det gäller mänskliga rättigheter, jämlikhet och religionsfrihet.

– Jag förstår att det finns många frågor, sa drottning Rania i dokumentären som i går kväll sändes i SVT. Det finns så många fördomar.

Drottning Rania har hittat ett radikalt och modernt sätt att kommunicera ut sina budskap. Drottningen har sedan i april en egen tv-kanal på You Tube där hon pratar direkt med människor som har funderingar kring islam och det för väst anmärkningsvärda förhållningssättet till självklara mänskliga rättigheter.

Tv-kanalen är en jättesuccé, redan första dagen hade drottningen över en miljon besökare! Rania och hennes stab går varje dag i genom nya videos som lagts in på kanalen. De sorterar inslagen efter ämnen och funderar hur de bäst kan behandlas. Ingen som gör ett videoinslag går oförmärkt förbi. Alla får, på ett eller annat sätt, ett personliigt svar från Rania, genom mail eller ett tv-inslag.

Rania är världens yngsta drottning

På You Tube kryper mängder av fördomar fram och Rania förklarar och ibland också försvarar sitt lands hållning i kontroversiella frågor.

– Vi måste föra in demokratiska rättigheter  i den takt vi klarar av. Det är ett viktigt arbete och det finns mycket kvar att göra, erkänner Rania i tv-dokumentären.

Rania är världens yngsta drottning, i endast tio år har hon och maken, kung Abdullah, suttit på Jordaniens tron, ändå har de båda hunnit göra mycket för att modernisera Jordanien.

Drottning Rania är också en engagerad UNICEF-ambassadör och jobbar för dem som har det allra svårast i världen, samtidigt som hon är en flitig föreläsare och debattör. Hennes öppna ställningstagande i politiska frågor har delat den jordanska nationen i två. Konservativa grupper är mycket kritiska, medan de unga och välutbildade prisar sin drottning.

– Jag är arab, men jag talar också det internationella språket, säger Rania.

Rania är djupt troende muslim, ber fem gånger om dagen och läser Koranen för de fyra barnen före sängdags. Fast slöja har hon aldrig burit.

Av Eva Österlind
Foto: IBL