Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rasar efter bilderna på kungen i SVT – nu vädras stora ilskan: ”Katastrof”

19 sep, 2023, 13:30 

Dokumentären om kungen får stenhård kritik.

Annons

Filmregissören och journalisten Karin af Klintberg fick uppdraget att intervjua kungen. När hon skulle träffa honom för första gången var det med vetskapen om att hon fått exklusiv access till en sluten värld.

Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!Brand logo
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!

I två år följde hon med kungen, träffade honom hemma och på hundpromenaden, försökte komma honom på bjudet och ge tittarna samma privata inblick som hon själv tilldelats.

Karin af Klintberg ville försöka prata med kungen som vän, förstå det liv som han lever, men också förstå människan bakom den kungaroll som han tog över för 50 år sedan.

Karin af Klintberg och kung Carl Gustaf
Karin af Klintberg och kungen i dokumentären Kungen och jag.

Hårda orden: ”Blev besviken”

Dokumentären rullar just nu på SVT Play. Den beskrivs som en ”unik inblick i kungens liv” och tittarna får se hur en rätt sluten kung får frågor som han vanligtvis inte är van att svara på.

Annons

Kungen och jag har fått mycket beröm, men också en hel del kritik. Delar av kritiken går att avläsa i SVT:s sociala medier, där flera tittare tycker att Karin går alldeles för långt i sina intervjumetoder.

”Blev besviken på den här dokumentärserien, hon va oförskämd och han kändes väldigt obekväm och hon fortsatte att pusha. Tacka vet jag TV4s serie. Mycket proffsigare!”, skriver en person.

”För mig blev det en plågsam upplevelse att se programmet. Kungen bar den men journalisten var en katastrof. Klumpig och kallt”, skriver en annan.

Hyllningen: "Så fint porträtt!”

Ja, dokumentären verkar inte falla alla i smaken. Samtidigt verkar de flesta uppskatta Karin af Klintbergs verk och i kommentarsfältet ryms även flera positiva kommentarer.

”Otrolig bra serie!!”, skriver en person.

”Så fint porträtt! O Karin gör det så himla bra. Känner att jag fått en helt ny förståelse för vår kung. Ömmar för honom på något sätt. Plikten alltid först, alla andra behov sen. Smärtsamt att se hur han kämpade i skolan”, skriver en annan.

Kungen
Kungen.

Foto: TT/Instagram

Annons