Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rasar efter nya bilderna på Mette Marit – kräver att hon slutar genast: ”Oetisk”

31 mar, 2023, 08:30 

Kronprinsessan Mette-Marit har hamnat i blåsväder för sitt klädval.

Annons

I år händer det mycket i den kungliga världen. Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen och tillsammans med drottning Silvia befinner han sig på en kunglig turné, med besök i samtliga 21 län i Sverige.

WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmenBrand logo
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Några andra som är blickfånget 2023 är kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. Båda fyller 50 år och firar genom att åka på fem resor till fem olika städer.

"Sommaren 2023 fyller kronprinsparet båda 50 år. Det vill de fira genom att lyfta fram några av de saker som de värdesätter högst i Norge", skriver norska kungahuset.

Annons

Mette-Marit anklagas för att bära krokodilskinn

På tisdagen besökte de Raulandsakademiet i Vinje kommun, en plats som erbjuder hantverk som trä, silversmide och textilkonst.

Kronprins Haakon och Mette-Marit
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit rörde sig ledigt mellan hantverken av trä, silversmide och textilkonst.

Men det var Mette-Marits klädval som fick all fokus.

Modebloggen UFO No More, som lyfter kungligt mode och var man kan köpa kungligheternas kläder, skriver att kronprinsessan bar ett par bruna Prada-skor av krokodilskinn.

Hon har burit skorna vid flera tidigare tillfällen och det är inte fastställt om det är äkta krokodilskinn eller en imitation, men skorna som bloggen länkar till är av äkta krokodilskinn.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits skor
Mette-Marit bar ett par skor som nu anklagas för att vara av äkta krokodilskinn.

Stora ilskan: ”Väldigt oetisk”

Skovalet har väckt stor ilska. Siri Martinsen på danska miljöorganisationen NOAH säger till Dagbladet att det inte känns bra att se kronprinsessan i skorna.

– Produktionen är känd för att vara väldigt oetisk, så det är helt enkelt onödigt och trist att man använder sådana produkter. Om det stämmer (att de är gjorda av äkta skinn reds. anm) så är det produkter som hon borde sluta använda, säger Siri Martinsen.

Siri Martinsen säger att det är viktigt att man är tydliggör att skorna inte är av äkta skinn, så alla vet var man står i frågan.

Annons

– Det har varit problem hela tiden, även med päls. Du har imitationer som är mycket välgjorda. Det skadar knappast någon att använda imitationer, men det är problematiskt om någon tror att det är på riktigt, säger hon.

Hovet har inte kommenterat Mette-Marits skoval.

Kronprinsessan Mette-Marit
Mette-Marit har hamnat i blåsväder efter sitt skoval.

Foto: TT

Annons