Regeringens förvirring – Chris flytt till Sverige kan stoppas

14 mar, 2023, 14:22 

Nu tvingas ministern svara på frågor kring prinsessan Madeleines och Chris O'Neills flytt till Sverige.

Annons
Här ska Madeleine & Chris bo med barnen – bilderna på lyxvåningen
Här ska Madeleine & Chris bo med barnen – bilderna på lyxvåningen

Det var förra veckan som hovet kom med ett fantastiskt härligt besked:

Prinsessan Madeleine och familjen ska flytta hem till Sverige igen!

"Prinsessan Madeleine och herr Christopher O'Neill har beslutat att familjen tills vidare ska vara bosatt i Sverige. Prinsessan Leonore och Prins Nicolas påbörjar under hösten skolgång i Stockholm. Prinsessan Adrienne kommer att gå i förskola", går att läsa i ett pressmeddelande.

Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne på väg att ta emot granar inför julfirandet från Skogshögskolans studentkår på Stockholms slott.
Madeleine, Chris, barnen och hundarna flyttar hem till Sverige i sommar.

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills beslut för familjen – flyttar hem till Sverige igen

Recept.se Nyhetsbrev

Enligt pressmeddelandet kommer prinsessfamiljen bosätta sig i lyxvåningen på Hovstallet på Östermalm i Stockholm i augusti i år.

Annons

Madeleine och Chris har bestämt sig för detta efter att ha bott utomlands i över 10 år – och anledningen bakom beslutet ska vara att de är måna om att barnen ska få en svensk uppväxt.

Nu ligger därför lyxhuset i Florida ute för försäljning, för hela 7,65 miljoner dollar – vilket motsvarar ungefär 80 miljoner svenska kronor.

Prinsessan Madeleine, Christopher Chris O'Neill Kungafamiljen under firandet av Victoriadagen på Borgholms idrottsplats, Borgholm, Öland, 2019
Madeleine och Chris vill att barnen ska få en svensk uppväxt.

Regeringens förvirring kring Chris flytt till Sverige – ministern tvingas gripa in

Under en livefika med migrationsminister Maria Malmer Stenergard förra veckan kom prinsessfamiljens flytt till Sverige på tal.

Annons

Migrationsministern får en fråga kring huruvida Chris, som inte är svensk medborgare, kommer behöva gå igenom den process kring uppehållstillstånd som kan ta upp till två år, där föräldrar kan tvingas att bo i två olika länder under en tid.

– Chris är ju brittisk-amerikan och kommer alltså från ett tredje land i det här sammanhanget. Får de flytta hem tillsammans utan att vara separerade upp till två år eller kommer han få undantag av processen, som alla andra "vanliga" behöver genomgå?, frågar Cecilia Borglin från Svenskar i världen.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under en pressträff rörande en nyhet om behovsprövad arbetskraftsinvandring på fredagen.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard blev utfrågad kring Chris och Madeleines flytt till Sverige.

– Det är en mycket bra fråga. Jag tror att man behöver vända sig till migrationsverket för att ta reda på hur de hanteras, men det är klart att lagstiftningen ska gälla generellt för alla. Men det finns ett antal anledningar till undantag, och hur man gör i det här enskilda fallet kan ju inte jag förutspå utan det måste vara upp till rättstillämparen att göra det, svarar migrationsministern.

Annons

Maria Malmer Stenergard understryker att regeringen välkomnar alla som vill flytta tillbaka till Sverige, oavsett om man är kunglig eller inte.

Annons