Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Reglerna på kändiselitens hemliga lyxklubb – det är förbjudet

30 apr, 2022, 06:00 
AvLinus Brännström

Exklusiva medlemsklubbar med fester för miljontals kronor och uråldriga sammanslutningar med hemliga ritualer.
Här är den svenska elitens sällskap – flera av dem har starka kopplingar till kungahuset.

Annons
Stora gåtan om Villa Loviseberg – sålt för 59 miljoner till statenBrand logo
Stora gåtan om Villa Loviseberg – sålt för 59 miljoner till staten

En inträdesavgift på 250 000 kronor och en årsavgift på 50 000 kronor.

Så mycket kostar ett medlemskap i Djursholm Country Club, som kallats ”Sveriges mest exklusiva klubb”. För de allra flesta är det mycket pengar men klubbens grundare Martin HP Söderström, vän till kronprinsessan Victoria och gift med HM-arvtagerskan Charlotte Söderström, hävdar att klubben är öppen för alla.

– Något jag hört är att klubben skulle vara endast för ett fåtal speciellt inbjudna, vilket jag verkligen vill dementera då alla är välkomna att ansöka om ett medlemskap, har han sagt till magasinet Danderyd/Täby.

Prinsessan Madeleine med vännerna Katarina von Horn och Lussan Thott samt drottning Silvia.

För medlemmarna i klubben är dock de 300 000 kronor som krävs för att bli medlem småpengar. När Expressen häromåret avslöjade hela den hemliga listan över Djursholm Country Clubs medlemmar var det en rad namn som stack ut – bland annat Charlotte Perrelli och hennes man Anders Jensen samt Swedish House Mafia-stjärnorna Axel ”Axwell” Hedfors och Sebastian Ingrosso.

Annons

I princip hela HM-familjen, med Karl-Johan Persson i spetsen, är också medlemmar. Så även prinsessan Madeleines nära vän Katarina von Horn och hennes man, entreprenören Robert von Horn.

Även idrottsstjärnor som Mats Sundin är med i Djursholm Country Club liksom Spotify-grundaren Daniel Ek.

Den exklusiva klubben huserar i Villa Pauli på Strandvägen i Djursholm och har inretts av prinsessan Madeleines nära vän Louise ”Lussan” Thott som också haft flera uppdrag för kungafamiljen, bland annat på Haga slott och Villa Solbacken.

Barnkalas för 250 000 kronor

Enligt Expressen hålls det ofta exklusiva fester på klubben och i vinkällaren finns flaskor som kostar 100 000 kronor. Tidningen skriver att barnkalas på Djursholm Country Club har gått loss på 250 000 kronor men att andra tillställningar kostat betydligt mycket mer.

– Några privata fester här har kostat över en miljon kronor, har en person med insyn berättat för Expressen.

Annons

Martin Roos, som är club manager, har sagt till Svenska Dagbladet:

– Vissa tror att vi är en liten herrklubb för inbördes beundran men det är helt fel. Mer än något annat är vi en familjeklubb, där folk umgås och har kul över generationsgränser. Många medlemmar använder dessutom klubben som en arbetsplats.

Charlotte Perrelli och Anders Jensen är medlemmar.

Det finns dock en rad regler – man får inte fotografera och inte heller avslöja för utomstående vilka som är med i klubben.

– För vissa medlemmar är det viktigt med integritet, andra bryr sig inte så mycket. Så vi håller en linje där man inte får fota och där vi inte berättar vilka som är medlemmar. Många av dem är väldigt påpassade, detta är en plats att andas på. Här ska man kunna prata fritt och veta att informationen inte får fötter, har Martin Roos sagt till Svenska Dagbladet.

Annons

Adelsmän och grosshandlare – och kungen

Djursholm Country Club är dock långtifrån den enda elitklubben i Sverige. I centrala Stockholm finns till exempel herrklubben Sällskapet som grundades redan 1800, då var det främst adelsmän och grosshandlare som var medlemmar, och som genom åren har beskrivits som en maktklubb.

Sällskapet har exklusiva lokaler på Blasieholmen – bland annat ett bibliotek bara för män och en restaurang dit kvinnor också är välkomna, om de är gäst till eller gift med en medlem.

Kungen och prins Carl Philip är hedersledamöter.

Enbart män får dock bli medlemmar i Sällskapet, som också har täta kopplingar till kungahuset.

”Idag har Sällskapet över 2000 ledamöter med H.M. Konung Carl XVI Gustaf som förste hedersledamot och HKH Prins Carl Philip, Hertig av Värmland, som hedersledamot. Cirka fyrtio ledamöter har idag tillhört Sällskapet i 50 år eller längre”, skriver man på sin hemsida och fortsätter:

Annons

”Sällskapet är inte en politisk eller religiös klubb utan har som uppgift att skapa en god miljö för umgänge och trevnad. Klubben erbjuder sina ledamöter ett digert utbud av programpunkter i form av föredrag och debatter inom ett vitt fält intresseområden samt möjlighet till luncher och middagar både i gemenskap eller med individuella gäster.”

Sällskapet och liknande exklusiva herrklubbar har genom åren fått kritik för att bidra till patriarkala struktur och hindra kvinnor från att nå toppjobb då nätverken som byggs upp inom liknande sammanslutningar anses vara så viktiga.

Kvinnor får inte bli medlemmar

Sällskapet-medlemmen, och tidigare moderate försvarsministern, Anders Björck har dock försvarat upplägget.

– Det har alltid förekommit en diskussion om sådana här saker. Klubben har varit en herrklubb under hela sin existens och vi har föreningsfrihet i Sverige. När frågan om kvinnliga medlemmar har diskuterats så har ledamöterna velat ha det på det här sättet, sa han till Expressen 2017 och tillade:

– Ingen hindrar kvinnor från att starta egna klubbar.

Anders Björck är medlem i Sällskapet – och frimuarna.

Även i Göteborg finns liknande herrklubbar – som Royal Bachelors Club som grundades redan 1769 och i dag huserar i en pampig tegelbyggnad i Lorensberg. För att bli medlem krävs att man rekommenderas av minst två andra medlemmar – och att man är man.

Annons

Göteborgs-Tidningen granskade klubben 2019 och berättade att den vanligaste titeln bland medlemmarna är direktör. I medlemsregistret fanns då bland annat miljardärerna Erik Selin, Carl Bennet och Dan Sten Olsson men också kändisar som Harald Treutiger och Peter Harryson.

Kungen är inbland även här – GT skriver att han är förste hedersledamot i Royal Bachelors Club.

Kungen är beskyddare över och hedersledamot i en lång rad klubbar och sällskap.

Ritualer med skelett och svärd

Utöver privata och exklusiva medlems- och herrklubbar finns det i Sverige också en lång rad ordenssällskap. Idéhistorikern Andreas Önnerfors har berättat i radioprogrammet Genier och foliehattar att Sverige är det land i Europa som har flest slutna sällskap per capita.

Skillnaden jämfört med det traditionella föreningslivet är att det krävs något slags godkännande för att bli medlem i ett ordenssällskap – ofta sker det genom rekommendationer. Många ordenssällskap i Sverige vilar också på kristen grund.

Annons

Mest mytomspunnet är Svenska Frimurare Orden som grundades 1735 och är landets äldsta ordenssällskap. Frimurarna har en lång rad hemliga ritualer, som utförs när en medlem når en ny nivå inom sällskapet, med ingredienser som likkistor, skelett, svärd och rustningar.

Hemlighetsmakeriet har genom åren bidragit till mytbildning och spekulationer om frimurarna. Medlemmarna, bara män, avger ett tysthetslöfte vid varje ny grad inom sällskapet– frimurarna själva skriver på sin hemsida att man gör så för att upplevelsen inte ska förtas.

”Varje ny grad ger en överraskande upplevelse. Särskilt när man upptäcker hur varje detalj är infogad i ett större mönster och sammanhang, som både imponerar och fascinerar”, förklarar man.

Prins Bertil var den senaste kungligheten som var stormästare inom frimurarna.

Kungen bröt traditionen med hemliga sällskapet

Bara män är välkomna i Svenska Frimurare Orden och kända svenskar som Hasse Aro, Lasse Berghagen och Carl Jan Granqvist har nämnts som medlemmar utöver politiker och näringslivspersonligheter.

Annons

Även hos frimurarna har kungahuset spelat en viktig roll genom århundradena. Blickar man bakåt har nästan alltid en kunglighet varit stormästare, den som är högst i rang i organisationen. Senast var det prins Bertil som var stormästare fram till sin död 1997.

Kung Carl XVI Gustaf erbjöds att ta över men nobbade titeln och frimurarna fick därmed klara sig utan en kunglig stormästare för första gången på över 200 år.

I dag är kungen överbeskyddare för Svenska Frimurare Orden. Enligt hovet innebär kungligt beskyddarskap att den ”kungliga personen främjar föreningens, institutionens eller organisationens verksamhet”.

Kungen är också beskyddare för en lång rad andra ordenssällskap – däribland Par Bricole, Neptuniorden, Svea Orden och Coldinuorden.

Annons