Rekorddiamanten "Constellation" såld för astronomisk summa

Rekorddiamanten "Constellation" såld för astronomisk summa

Jättediamanten såldes till ett rekordpris och ska nu poleras och skäras itu. I nästa steg hamnar diamanten på exklusiva smycken. Här är de stenrika kungligheterna i Europa som hade haft råd med dyrgripen.
Beatrix

Diamanten, med namnet ”The Constellation”, hittades i november 2015 i Botswana och är den sjätte största rådiamant som någonsin utvunnits och uppgår till 813 karat. Nu har den sålts för rekordsumman 63,1 miljoner dollar, motsvarande drygt 513 miljoner kronor, enligt CNN. Ett Dubai-baserat företag, Nemesis International DMCC, köpte diamanten.

diamant

Men försäljningsrekordet lär inte stå sig länge, i juni väntar nämligen nästa stora auktion. Då säljs rådiamanten ”Lesedi la Rona”, den näst största diamanten som någonsin hittats och den största som hittats på över 100 år. När den auktionen äger rum väntas försäljningsrekordet slås. Jättediamanten uppgår till 1.109 karat och är ungefär lika stor som en tennisboll.

Beatrix

Vilken kunglighet kan tänkas kamma hem den “stenen”?

Kungen av Thailand har mest pengar av alla kungligheter, tätt följd av sultanen av Brunei. På nionde plats finns furst Albert av Monaco, som garanterat skulle kunna köpa jättediamanten till sin hustru.

Elizabeth

Även drottning Elizabeth av Storbritannien har råd (har 12.e platsen över rikaste kungligheterna i världen), liksom prinsessan Beatrix, som innehar 14:e platsen.

Beatrix-1

Forbes beräknade 2009 nederländska prinsessans förmögenhet till 300 miljoner dollar.

Se filmen om diamanten här>>>

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures, IBL