Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Relationen mellan Victoria och Frederik förändrad sedan blev han kung – det tvingas Victoria göra

12 feb, 2024, 05:00 
Kronprinsessan Victoria och kung Frederik
Relationen mellan kung Frederik och kronprinsessan Victoria har förändrats i grunden.
Annons

Det har varit väldigt hektiska månader för kung Frederik. Efter att hans mamma, drottning Margrethe, meddelade i sitt nyårstal att hon skulle abdikera tog det bara två veckor innan 55-åringen satt på tronen.

En stor omställning – både för Frederik själv och för omgivningen.

Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Det kommer Victoria tvingas göra för Frederik

Det här påverkar även kronprinsessan Victoria, som alltid har stått Frederik nära. De är sysslingar, men det är mer än blodsband som binder dem samman.

– Frederik kommer alltid in i ett rum med glittrande ögon och ser människor, både privat och officiellt. Det är som om han möter en med blicken och är väldigt närvarande, genuint engagerad och nyfiken. Det finns människor som ställer frågor, men aldrig väntar på svaret. Frederik väntar alltid på svaret, sa Victoria när hon blev intervjuad för Frederiks biografi Under bjälken, som kom ut 2017.

Annons

Victoria och Frederik är både vänner och förtrogna. De har haft intima samtal på Haga och Amalienborg – utbytt erfarenheter om det stora ansvaret som legat i deras framtid.

Men för Frederik ligger prövningen inte i framtiden längre, utan här och nu. Det innebär att relationen mellan honom och Victoria har förändrats i grunden.

Herman Lindqvist, kungaexpert och skribent på Svensk Dam, berättar om hur förändringen kommer att se ut i praktiken.

Kronprinsessan Victoria och kung Frederik
Något har förändrats i dynamiken!

– Då det är statsbesök och andra officiella ceremonier då måste Victoria niga för kung Fredrik, alla måste spela sina roller enligt protokollet, kung går före kronprinsessa, man använder rätt titlar och så vidare. Sen då dörrarna stängts och de är privata, så är allt som förr tjenis och bundis, gamle "Fredde" – eller vad hon nu kallar honom, säger Herman.

Annons

När Frederik blev kung flyttades hans son, Christian, upp ett hack i den kungliga hierarkin. Han gick från prins till kronprins.

Ett stort steg för en yngling som blev myndig för inte ens ett år sedan. När han fyllde arton i oktober i fjol fick han kliva ut på balkongen till Amalienborg och ta emot folkets jubel.

En viktig händelse rent symboliskt. Det skulle demonstrera att Christian gått från fjunig pojke till en ung man som var redo att kliva på tronen ifall det skulle behövas.

Som kronprins är han på samma nivå som Victoria, eller för den delen kronprins Haakon i Norge. Ett steg från tronen. Att han sedan är 28 respektive 32 år yngre än sina nordiska motsvarigheter spelar ingen roll sett till protokollet.

Kronprins Christian – så är hans relation med Victoria

Två månader efter sin artonde födelsedag deltog han i Statsmötet mellan kungahuset och den danska regeringen och svor en ceremoniell ed. Likt Victoria kommer han att få bära ett tungt ansvar, trots att han står under statschefen.

Det här innebär också att relationen mellan Christian och Victoria förändras. Victoria är redan den danska prinsens gudmor – men nu blir de också kollegor!

Extra pikant med tanke på att en då fyraårig Christian agerade brudnäbb när Victoria gifte sig med prins Daniel 2010.

– Det är en nära relation vi har på det sättet att han alltid varit väldigt beskyddande och omtänksam, sa Victoria om Frederik i en DR-dokumentär från i år.

Det återstår att se om Victoria kommer att spela samma roll i Christians liv!

Annons