Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Renar, hundspann och marknad för Victoria i Jokkmokk

03 feb, 2011, 08:20 
Agneta Nisbeth
Annons

Renar, hundspann och marknad. Kronprinsessan Victorias första dag i Jokkmokk blev späckad – och annorlunda.

Annons

Svensk Damtidnings team, Charles Hammarsten och Johanna Lejon, finns på plats för att följa Victorias resa i Norrbotten. Redan klockan 08:20 på onsdagsmorgonen lämnade kronprinsessan Victoria Stockholm och prins Daniel för att med flygplan bege sig till Luleå och därefter vidare med bil mot Jokkmokk.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Konferens

Väl där skyndade hon till hotellet för att svida om innan det vid två-tiden på eftermiddagen var dags för resans första programpukt. Kronprinsessan befinner sig i Jokkmokk för att under två dagar delta i Jokkmokk Winter Conference, en konferens för miljön.

En hektisk dag

Men det är inte vara vinterkonferens som gäller, också en hel del annat står på schemat. Den första dagen blev, i vanlig ordning, hektisk. Först var det dags för rundabordssamtal på konferensen kring ämnet ”Indigenous perspectives on Sustainable Development”.

Annons

Kronprinsessan slog sig ner på första raden och lyssnade intresserat, precis som hon brukar. Därefter var det dags för ett stort välkomnande av Victoria, innan hon begav sig vidare, ut i snön, för att inviga den 406:e upplagan av Jokkmokks marknad.

Historisk marknad

Kronprinsessan anlände tillsammans med familjen Kuhmunens renrajd och tog sedan emot den eld som symboliserar övergången från den Historiska marknaden till Jokkmokks marknad.

Med sin man

Därefter var det dags för tal. Kronprinsessan berättade att hon var glad att vara tillbaka i Jokkmokk:

Annons

– För bara tre månader sedan var jag ju här med min man!, sa hon och möttes av jubel.

Efter 45 minuter drog Victoria sedan vidare till Jokkmokks Tenn för att titta på tennföremål, smycken och bruksföremål, som spelat en viktig roll inom den samiska kulturen.

Hundspann

Kronprinsessan såg sig om ett bra tag innan dagen därefter slutade med en upplevelsemiddaag med Hundspannstur.

Och vilken upplevelse! Kronprinsessan var helt tagen och gullade med hundarna ett bra tag:

– Åh, så söta ni är, er vill jag ta med hem, skrattade hon bland hundarna.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Annons