Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Renrace och hantverk på schemat för kronprinsessan

03 feb, 2011, 15:02 
Agneta Nisbeth
Annons

Sameslöjd och renrace… Nu, under torsdagen, fortsätter kronprinsessan Victoria sitt besök i Jokkmokk.

Annons

I höga svarta klackar, svarta byxor och svart jacka gjorde kronprinsessan Victoria entré på Sámi Duodji, Sameslöjdsstiftelsen, här i Jokkmokk.

Kronprinsessan såg lite trött ut men var på ett strålande humör.

– Hej på er igen, skrattade hon och började se sig om i den ljusa lokalen.

Samisk konst

På schemat stod rundvisning och här fick kronprinsessan se samiskt konsthantverk och samisk konst.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria fick även tillfälle att möta 2010 års Asa Kitokstipendiat Randi Marainen som visade sin utställning av hantverk.

– Åh, jag älskar de här fantastiska färgerna, utbrast kronprinsessan och syftade på de klassiskt blå, gula och klarröda kulörererna.

Och dagen fortsatte att gå i samernas tecken. Efter att ha kollat på de samiska hantverken var det dags att bege sig vidare mot Samernas utbildningscentrum.

Annons

Det är en skola med gamla anor som haft, och har, stor betydelse för det samiska samhället.

Väska i present

Här fick kroprinsessan möta skolans elever som visade upp sin sameslöjd. Kronprinsessan fick även motta en skinnväska, som present. Vid samma tillfälle framförde en samisk flicka en egenskriven jojk till kronprinsessan.

Strax innan lunch, som avnjöts på kronprinsessans hotell, var det återigen dags att bege sig till Jokkmokk Winter Conference för föredrag och diskussioner. Nu närmast väntar ombyte till varmare kläder för senare idag har det blivit tid för renrace på Talvatissjön.

Annons

Snabba kast

Och det är snabba kast… bar två timmar senare ska kronprinsessan, som sista programpunkt, besöka c/o Gerds Skönhetsfabrik. Det är en kosmetikaproducent som tillverkar hudvårdsprodukter uteslutande av ekologiska och biologiska ingredienser som kallpressade oljor och dyrbara växter från den lappländska naturen.

Vi återkommer senare med fler reportage från kronprinsessan Victorias resa.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Annons