Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Res till det kungliga Neapel

26 nov, 2017, 10:00 
Agneta Nisbeth
Vi har bästa tipsen på vilka sevärdheter du inte får missa!
Annons

Det gamla kungariket Neapel bestod av den södra delen av den italienska halvön och var under största delen styrd av franska eller spanska dynastier. År 1808 återförenades riket med Sicilien och bildade riket Bägge Sicilierna. Det var den största staten på den italienska halvön innan landet Italien enades 1860-70. Kungahuset Bourbon som styrde Neapel under Kungariket Bägge Sicilierna hade fyra kungliga slott i Neapel, Palazzo Reale, Palazzo di Capodimonte, Palazzo di Portici samt La Reggia di Caserta en bit utanför staden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kungliga slottet i Neapel

Palazzo Reale i Neapel ligger vackert på Piazza del Plebiscito 1 mitt i centrala Neapel. Det började byggas under 1600-talets början men har som så många andra slott genom tiderna ändrats genom åren. Bland slottets 30 rum och salonger finns även en liten teater, ett bibliotek, en pampig tronsal och ett kapell samt en mindre trädgård. Bara den pampiga trappan och trapphuset är väl värd entrépriset.

Annons

Museet som visar upp de vackraste salongerna är öppet mellan 9 på morgonen till 20.00. En biljett kostar 4 Euro och kan köpas online här.

Museet Palazzo Reale di Capodimonte

Idag är detta stora slott högt uppe på en av Neapels kullar stadens Nationalmuseum – som ligger på första och andra våningen – medan resten av slottet visar upp exempel på dåtidens kungliga salonger och gemak. Byggnaden stod klar 1742 och har idag den enorma trädgården ofta både musikuppträdanden och andra utomhusaktiviteter. Det var också här som Capodimontes berömda porslinsfabrik låg. Slottet är öppet alla dagar i veckan utom onsdag, från 0830-19.30.

Det kungliga slottet i Caserta – La Reggia di Caserta

Har ni ännu inte sett det kungliga slottet i Caserta (som ligger 35 km nordost om Neapel) så har ni en fantastisk upplevelse framför er. Det enorma palatset som fått världsarvsstatus har en yta på 247 x 184 meter. Slottet ritades av arkitekten Luigi Vanvitelli som inspirerats av slottet i Versailles. Palatset stod klart 1780 och här härskade borbonkungen Karl III, kung över Neapel och Sicilien. Här finns 1200 rum och en egen teater, ett kapell och museum. Själva slottsparken är värd ett besök i sig, den enorma barockträdgården med fontäner och vattenfall är hela 3,3 kilometer lång och breder ut sig på runt 120 hektar. Slottet har använts vid flera filminspelningar, som Star Wars Episod 2 från 2002 och Änglar och Demoner från 2009. Slottet är stängt tisdagar från 08.30-19.30 biljetter till både slottet och parken kostar 12 Euro, bara slottet kostar 9 Euro.

Läs mer här, finns info även på engelska på sajten.

Kungliga Palatset i Portici

Även detta slott som ligger i stadsdelen Portici är numera ett museum och en botanisk trädgård som drivs av universitetet. Slottet stod klart 1742 och visar också upp många vackra kungliga salonger. I den fina parken höll kung Karl III en sitt privata zoo med kängurus, elefanter och lejon. Idag finns här bara fina blommor och gamla statyer.

Annons

Biljetterna kostar 7 Euro för besök både i museet och i den botaniska trädgården. Öppettider är måndag till fredag från 09.00-19.30.

Hemsidan är tyvärr bara på italienska, men mer info finns här.

Kungliga Operan I Neapel – Teatro di San Carlo

Detta kungliga operahus är ett av de äldsta i världen och ligger precis bredvid det kungliga palatset vid Piazza de Plebiscito. Operan öppnades 1737, långt före det betydligt mer kända La Scala i Milano. Här har många kända kompositörer fört fram sina verk för första gången och flera kända stjärnor sjungit på dess tiljor, som neapolitanaren Enrico Caruso.

Läs mer om vilka föreställningar som ges på hemsidan.

Villa San Michele på Capri

Platsen kan bara inte bli mer utsökt, Villa San Michele på Capri ligger högt upp på en klippa, i staden Anacapri på ön Capri, bara en knapp timmes båtresa från Neapel. Här väntar en märklig och mäktig samling skatter som romerska skulpturer, möbler från 1700-talet och en trädgård som utan tvekan kan kallas världens vackraste.

Annons

Villa San Michele byggdes av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, född 1857. Munthe var också god vän med Victoria, dåvarande kronprinsessa och senare drottning i Sverige. Axel Munthe och Victoria träffas första gången 1891 när Victoria under en vistelse på Capri konsulterar honom och 1893 blir Munthe hennes läkare och hans ordination lydde: Medelhavsklimat, motion och gott sällskap. Det är öppet året om, en entrébiljett kostar 8 Euro. Läs mer på Villa San Micheles hemsida på svenska här.

Pompeij och Herculaneum

Ett annat måste under resan till Neapel är ett besök i städerna Pompeji och Herculaneum. Pompeji som ligger sydost om vulkanen Vesuvius, blev tillsammans med Herculaneum förstörd av ett vulkanutbrott 79 e.Kr. Pompeji började grävas ur 1748 och finns idag med på Unescos världsarvslista. Kung Gustaf IV Adolf älskade att göra arkeologiska utgrävningar, även om han mest intresserade sig för etruskernas gamla samhällen utanför Viterbo så besökte han även Pompeji.

Annons

Vid vulkanutbrottet 79 så hade Pompeji hela 20.000 invånare, många hus ägdes av rika romare. Idag kan man vandra runt i resterna av dessa hus och längs samma gator som romarna en gång gjorde.

Herculaneum är kanske mindre känt men minst lika intressant. Här finns bland annat två större badanläggningar men bara en dryg tredjedel av staden sägs vara utgrävd.

Mycket av det material man funnit på bägge platserna kan man nu beskåda på arkeologiska museet (Museo Nazionale di Archeologia) inne i Neapel.

Missa inte heller detta:

Museo Capella Sansevero

I detta lilla kapell, mitt i stan, kan ni se en av de mest magiska marmorskulpturer som någonsin gjorts, ”Cristo Velato” (den beslöjade Kristus) gjord av Giuseppe Sanmartino år 1753.

Kyrkan och klostret Santa Chaira

Själva Santa Chiara-kyrkan har sitt ursprung i 1300-talet, men kanske mer spännande är att vandra runt i den vackra klosterträdgården med sin fina majolika-utsmyckning.

Piazza Plebescito och Café Gambrinus

När ni besöker slottet och operan kan ni heller inte undgå att njuta av det pampiga torget Piazza Plebescito, med slottet på ena sidan och kyrkan San Francesco di Paola (som stod klar 1816) i fonden. I närheten ligger också ett av Neapels mest kända och anrika caféer Gran Caffè Gambrinus.

Arkeologiska museet

Neapels arkeologiska museum. Museo Archeologico Nazionale di Napoli, är utan tvekan ett av världens viktigaste med sina lämningar från Pompeji och Herculaneum. Det grundades redan 1738 av kung Karl. Museet är stängt tisdagar.

Läs mer här och beställ biljetter (kostar 12 Euro) här.

Foto: IBL

Annons