Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rörande sanningen om nya bilden på drottning Silvia – efter alla spekulationer

19 maj, 2024, 18:00 
I de nya bilderna på drottning Silvia skymtas en känslosam detalj.
Annons

Under fredagskvällen klädde kungaparet upp sig lite extra, för att njuta av en afton i gott sällskap. Det var Samfundet Sverige-Finland som bjöd på en festlig jubileumsmiddag, för att fira 100 år.

Kungen och Silvia njöt av kvällen med bland annat Finlands tidigare president Sauli Niinistö och musik av violinisten Linda Lampenius.

Drottning Silvia var strålande vacker som vanligt, klädd i helrött. Och runt armen hade hon ett smycke med en rörande bakgrund.

Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
Stora ändringen för Victoriadagen 2024 • Så mår cancersjuka Kate nu • Då flyttar Madeleine & familjen till Sverige – 3 kungliga snackisar från vecka 20!

Kungaparet på festmiddag – kungens ord om kvällen

– Vilket fint jubileumsprogram ni har ordnat! Allt från seminarier och resor till konstutställningar och litteraturaftnar. Och ikväll har Drottningen och jag fått njuta av vacker musik och skönsång!

Annons

Orden är kungens, som passade på att tacka för kvällen i Vasamuseet. Strax efter det var det prisutdelning av Samfundets Främjarpris, och det var ingen mindre än f.d president Sauli Niinistö som fick äran att ta emot det från kungen.

Kung Carl Gustaf delar ut Samfundet Sverige-Finlands utmärkelse Årets främjare 2024 av relationerna mellan Sverige och Finland till Sauli Niinistö
Vilken utmärkelse!URBAN ANDERSSON/TT

– En värdigare mottagare finns inte! Drottningen och jag är också glada över att få återse president Niinistö och Jenni Haukio, sa kungen.

Syftet med kvällen var alltså att fira att det var hundra år sedan Samfundet Sverige-Finland grundades, som sedan dess fått 700 medlemmar. Det är en förening för svenskar och finländare som bor i Sverige, och fungerar som en slags mötesplats för dessa.

Annons

Finland och Sverige har som bekant ett mycket starkt band och god relation. Det var ju inte alls längesedan nya presidenten Alexander Stubb och hustrun Suzanne Innes-Stubb var på statsbesök i Sverige.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Samfundet Sverige-Finlands hundraårsjubileum på Vasamuseet i Stockholm.
Festfina!URBAN ANDERSSON/TT

Rörande detaljen i bilden på drottning Silvia

Drottning Silvia hade på sig en tjusig rödrosa klänning, med en klarröd scarf runt axlarna. Runt handleden hade hon sina vanliga smycken – däribland Cartier-armbandet från kungen och den smidiga klockan med dubbla urtavlor.

Annons

Men ett armband sticker ut lite extra, ett tillsynes helt vanligt guldfärgat armband med åtta dinglande berlocker.

Drottning Silvias armband
Ser du berlock-arbandet?URBAN ANDERSSON/TT

Länge var detta ett mysterium, och det spekulerades friskt kring varifrån armbandet kommer, och vad det står för. Men sedan kunde Svensk Dam knäcka koden. Här finns ett hemligt och rörande budskap.

Varje berlock har nämligen barnbarnens namn ingraverat, skrivet av dem själva. Och armbandet lämnar sällan Silvias handled, på så vis har hon ju alltid sina älskade barnbarn nära.

Annons
Drottning Silvas armband
Här ser du "NicolAs".
Drottning Silvas armband
Visst skymtar man också Alexanders urgulliga signatur!

Foto: TT

Annons