Rustat för bröllopet! Victoria invigde Norrbro i dag

Norrbro har varit en hindersprövning för kronprinsessans bröllop!

– Utan den inget bröllop, säger Anders Liberg, platschef för Sh Bygg som genomfört den två år långa renoveringen av Norrbro, som binder samman Stockholms slott med Gustav Adolfs torg. Det är här som kortegen ska gå när kronprinsessan gifter sig.

Inte undra på att kronprinsessan Victoria såg lättad ut när hon under högtidliga former lade den sista granitstenen och förklarade bron återinvigd. Nu är det fritt fram för trafik och fotgängare och när bröllopsklockorna ringer den 19 juni för Victoria och Daniel kan folket flockas här för att hylla brudparet.

“Victoria var duktig”

I lila kappa, höga svarta mockastövlar och blå bygghjälm högg den blivande bruden tag i den stora apparat, som med hjälp av ett stort lufttryck, sög upp den 100 kilo tunga stenen från marken. Det gick ett sus i åskådarleden. Skulle hon få brostenen på foten?

Kronprinsessan Victoria kunde inte låta bli att själv applådera sin insats när så den sista pusselbiten i bron passades in i det tomma hålet.

– Vilken bra maskin! Den har sparat många ryggar kan jag tänka, sade kronprinsessan och gav den blågula vakuumsugen en klapp.

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton sopade sand över stenen och Liberg var strålande glad att allt funkat som det skulle. Det var svettigt för Victoria – hon är ju ändå van vid kroppsarbete på gymmet.

– Victoria var duktig. Jag var orolig för att vakuumsugen blivit kall och inte skulle starta, sade Liberg till Svensk Damtidning.

De sex flaggorna på Norrbro fladdrade i vinden. Fotoutställningen längs bron var glada färgklickar mot det pampiga Kungliga slottet i bakgrunden. I centrum stod Victoria. Hon log. Det var inte svårt att se vad hon tänkte.

– Äntligen! Nu finns inga hinder för hennes bröllop. Leve brudparet – och Norrbro!

Foto: TT