Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rykten om tronskifte: ”Prins Charles tar över efter drottning Elizabeth”

05 nov, 2020, 06:00 
Drottning Elizabeth Prins Charles
I vår kan det vara här – det brittiska tronskiftet: Drottning Elizabeth väntas kliva åt sidan och släppa fram prins Charles.
Annons
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationenBrand logo
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen

Efter snart 69 år på den brittiska tronen – är det nu det är dags?

Ja, det tror i alla fall somliga bedömare med insyn vid det brittiska hovet. Ryktet om att 94-åriga drottning Elizabeth planerar att kliva åt sidan och lämna över ansvaret för den brittiska monarkin till sin äldste son och tronföljare prins Charles, har vuxit sig starkare.

Och det ska handla om den magiska 95-årsgränsen. Den uppnår drottning Elizabeth på sin födelsedag den 21 april 2021 – och det är detta som kommer att bli dagen D om uppgiften från den brittiske hovexperten Robert Jobson stämmer.

Prins Charles Drottning Elizabeth Prins George Prins William
Fyra generationer. Drottningen år 2015 tillsammans med sin son prins Charles, sonson prins William och sonsonson prins George.

Och så här säger Newsweeks hovkommentator Jack Royston:

– Jag tror inte att drottningen vill kliva åt sidan. Men om man ska vara realistisk så kommer hon nog till en punkt där hon inser att hon redan har överlämnat alla sina uppgifter till prins Charles. Och hur ska hon då kunna se honom i ögonen och säga att han inte kan bli kung?

Annons

En annan möjlighet är att Charles får en formell roll som ”prinsregent”. Det vill säga med ansvar motsvarande en kung – medan drottningen behåller drottningtiteln livet ut.

Hur det än blir så måste man säga att prins Charles har väntat länge och tålmodigt på att få ta sig an sin livsuppgift. Nästa lördag fyller han 73 år och här i Sverige skulle han redan ha hunnit vara pensionär i åtta år.

Drottning Elizabeth – då kan hon abdikera

Samtidigt vore en abdikation ett brott mot drottning Elizabeths livslånga syn på detta med ”plikten framför allt”. Att gå i pension, det är ingen lyx som vare sig hon eller vår egen kung Carl Gustaf hittills har signalerat att de tänker unna sig. Trots sin ålder arbetar Elizabeth träget vidare från sin coronabubbla på Windsor Castle.

Drottning Elizabeth barnbarn och barnbarnsbarn
Drottning Elizabeth med två av sina barnbarn och fem av barnbarnsbarnen. Någon vanlig farmor eller mormorsmor är hon dock inte.

Men visst har hon ändå dragit ner på arbetstempot, och unnat sig en kortare arbetsvecka. Och prins Charles har i praktiken tagit över många plikter redan nu.

Drottning Elizabeth: 68 år på tronen

Drottning Elizabeth var bara 25 år när hennes pappa kung George VI dog och hon blev Storbritanniens drottning. Det var den 6 februari 1952, och året därpå kröntes hon i Westminster Abbey.

Foto: TT.

Annons