Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ryska attacken mot prinsessan Kate – expertens oro: "Ideal situation"

31 mar, 2024, 19:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Ryssland spred desinformationskampanj mitt under oron för Kate.
Annons

För inte längesedan satte prinsessan Kate, 42, stopp för alla rykten som cirkulerat kring hennes försvinnande från rampljuset.

Hon har drabbats av cancer.

Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljenBrand logo
Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljen

Därför går Kate inte ut med vilken cancer hon drabbats av

Exakt vilken diagnos vill varken hon eller hovet meddela, men nyheten gjorde att ryktena om att hon eventuellt låg i koma, var död eller att prins William varit otrogen upphörde.

Men nu framkommer det att rysk desinformationskampanj spreds på sociala medier under ryktesspridningen, av en Kreml-kopplad grupp vid namn Doppelgänger.

– Det är den ideala situationen egentligen, säger Martin Innes, expert på desinformation vid Cardiff University, till CNN.

Kopplas till Ryssland

Innes har funnit 45 sociala medieprofiler som postar konspirationsteorier om prinsessan till en Kreml-kopplad desinformationskampanj – kopplat till kriget mellan Ryssland och Ukraina samt franska presidenten Emmanuel Macron.

Annons

Enligt Innes är det för att "destabilisera" Rysslands västerländska antagonister och "underminera förtroendet" för deras institutioner, skriver Se och Hör.

– Profilerna publicerade inte själva originalinläggen utan kommenterade under inlägg om prinsessan i syfte att introducera material om Ukrainakriget, försvaga Ukraina eller stärka integriteten i det ryska valet.

Ett uppsving efter Kates framträdande

Doppelgänger har tidigare också varit ansvariga för en rad falska nyhetskanaler och artiklar på Facebook.

När Kate den 18 mars syntes tillsammans med William utomhus, fick sig aktiviteten från samtliga Doppelgänger-konton ett uppsving, menar Innes. Det gick att identifiera genom att ett flertal användare skapades samtidigt och hade liknande namn med få följare.

Allt detta inträffade bara dagar efter presidentvalet i Ryssland.

Annons