Så är det att bjuda Victoria på middag: ”Tänk om såsen skär sig!”

I dag drar kronprinsessan Victorias Islandsresa igång – med ambassadör Håkan Juholt som värd för kvällens finmiddag.Och vilket härligt möte det blev med Håkan Juholts fru – som blev "kulbo" med hela svenska folket.

Direkt från Nordiska Museet – där hon öppnade utställningen om Arktis – och till flyget. Det blev en blixtstart på kronprinsessans tre dagar på Island.

Och nu är Victoria här! Reykjavik tar emot med morgonsol och åtta grader plus och molntapparna hänger över höjden på andra sidan vattnet.

Victoria har landat på Island

Victoria har landat – och redan träffat Juholt!

Det blir ett härligt besök för kronprinsessan!

Kronprinsessan har laddat för den här resan ända sedan i augusti och i dag är det äntligen dags. Nu ska hon få veta mer om läget i haven av super-laxexperten Sigurdur här på Hafrannsóknarstofnun, som är det härliga namnet på det isländska Havsforskningsinstitutet.

Sigurdur bjuder på isländsk julkaka(!) och den fick Victoria att bjuda på dagens första skratt.

Nu är vi hos Juholts, och Håkans fru Åsa bjöd på dagens härligaste mottagande. Victoria kunde inte låta bli att hylla vädret – herregud sol! – och så hann hon med en glad hälsning till Svensk Dam:

– Vad kul att ni är med!

Nu pågår det kungliga ”förmiddagsfikat”, redan dagens andra kaffepaus. Kronprinsessan har sällskap runt bordet av hela svenska ambassaden och det är dukat med det klassiska ambassadporslinet med blåa kronor.

– Kaffe eller te? frågar värden Håkan Juholt artigt och Victoria ler med hela ansiktet till svar:

– Åh den svåra frågan! Men den här gången tror jag nog att det blir te!

Presidentens residens på Island.

Bessastaðir utanför Reykjavik. Här bor presidenten.

Gäst hos presidenten – här bor Victoria

Här i Reykjavik är hon gäst hos Islands president Guðni Jóhannesson, 51, och hans fru, Islands First Lady Eliza Reid, 43. De bor på 1700-talsgården Bessastaðir utanför Reykjavik, men när kronprinsessan anlände sent i går kväll checkade hon in i ett av presidentens gästhus på Laufásvegur inne i stan.

 Svenska residenset i Reykjavik.

Hemma hos ambassadörsparet Håkan och Åsa Juholt. Det svenska residenset i Reykjavik ligger i detta eleganta vita trevåningshus från 1924.

Samtidigt förberedde Sveriges dynamiske Islandsambassadör Håkan Juholt, 57, det sista inför Victorias ankomst:

– Det kommer handla om Arktis, om livet i haven och om fossilfria energilösningar. Och kronprinsessan kommer att få träffa de främsta experterna på Island på just de här områdena.

Hur ser din kontakt med kronprinsessan ut?

– Jag är otroligt imponerad av den energi och kraft som hon utstrålar. Hennes engagemang, inte minst för klimatfrågorna, det är verkligen djupt grundat.

Och hur är det att ha Victoria som gäst?

Här i Håkan Juholts matsal ska kronprinsessan Victoria äta finmiddag i kväll.

Här i Håkan Juholts matsal ska kronprinsessan Victoria och ett gäng unga islänningar äta finmiddag i kväll.

– Jag är mest angelägen om att allt ska fungera! Att hon ska uppleva det som smidigt, och att besöket blir så som hon önskar.

– När hon sätter sig på flygplanet på lördag hoppas jag att hon ska känna att den här resan, den var nyttig, den var bra för mig.

Är du nervös för att något ska gå fel?

Svensk Dam hemma hos ambassadör Håkan Juholt och hans fru Åsa i Reykjavik.

Dan före dan. Svensk Dam hälsade på hemma hos ambassadör Håkan Juholt och hans fru Åsa i Reykjavik.

– Ja, det kan man ju faktiskt vara inför en vanlig nyårsmiddag med kompisarna också: ”Tänk om såsen skär sig!” Så jag kan väl säga som så, att listan över saker som rent hypotetiskt skulle kunna gå fel, ja den är väldigt lång, säger Håkan Juholt – med glimten i ögat.

Kronprinsessan Victoria på officiellt besök på Island 2014.

Sist Victoria besökte Island var 2014, då var hon och prins Daniel här på officiellt besök.

Kronprinsessan Victoria på Island – detta händer i dag

• Besöket drar igång på på Islands havsforskningsinstitut lagom till ert förmiddagskaffe (Reykjavik ligger två timmar efter Stockholm).

Islands förre president Olafur Ragnar Grimsson med sin fru Dorrit Moussaieff.

Förre president Olafur Ragnar Grimsson med sin überglamourösa fru Dorrit Moussaieff.

• Sedan åker kronprinsessan hem till ambassadör Håkan Juholt på det vackra svenska residenset. Här ska hon bland annat se en fotoutställning med porträtt av Nobelpristagare.

• På eftermiddagen fokuserar hon helt och hållet på den stora konferensen Arctic Circle som drar igång nere i hamnen vid lunchtid. Kronprinsessan ska hålla tal, och så får hon återse Islands förre president Olafur Ragnar Grimsson.

Landskapet på Island

Alla säger att det regnar så mycket på Island, men hittills har det mest varit soligt!

• På kvällen är Victoria sedan hedersgäst vid middagen på svenska residenset. Håkan och Åsa Juholt har bjudit in det unga Island.

Svensk Dam är med under besöket, följ oss här och på Instagram.

Foto: TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.