Så är det att ha tre barn – experten avslöjar!

Siffran tre verkar vara ett magiskt nummer bland kungligheterna. Silvia fick ju tre barn och nu i fredags gick även Madeleine och Chris med i trebarnsklubben!

Har man redan ett stort hus, väljer många familjer att fylla barnkamrarna med småttingar. Titta bara på kungahusen i Europa! Det fullkomligt vimlar av barn på slott och herresäten.

Annars brukar normen vara två barn. Men något har hänt. Allt fler familjer skaffar ett tredje barn. Det visar ny statistik från SCB. Utbildning, inkomst och grannpåverkan är några faktorer som påverkar benägenheten att vilja ha ett tredje barn, enligt SCB.

Läs mer: Intervju med nyblivna pappan Chris: “Så ser hon ut”

Vad finns det då för nackdelar respektive fördelar med en trio hemmavid?

Tre barn känns helt perfekt, konstaterar trebarnsmamman Sofie Larsson.

Men jag håller inte med om att trean bara hänger med. Nä, det är ett faktiskt ett helt barn till i familjen. Det är individ som ska ha mat, som har kläder som ska tvättas, som sover dåligt, som ska sysselsättas och få hjälp.

Läs mer: Här kan du gratulera Madeleine och Chris!

Barnboksförfattaren Erika Svernström anser däremot att det nästan bara finns fördelar. Hon menar att man är coolare som förälder för varje barn som kommer och det blir inte så stor omställning som med första och andra barnet.

– Det är fantastiskt med tre barn. Vi fick två barn tätt och sen en sladdis. Allt är mycket lättare när trean kommer. Man har allt redan – rutiner, kläder och leksaker. Man är mindre orolig och slår inte knut på sig själv. Vår yngsta har hängt med och det har varit toppen för våra två äldre, som lärt sig mycket om hur det är att ha barn. De har fått trösta, ta hand om och känna ansvar över någon annan.

Enligt BVC är mellanbarnet den bästa ”platsen” i syskonskaran för en pojke. Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill fick i fredags sitt tredje barn. En oslagbar sits i trebarnsskaran!

Läs mer: Hovet avslöjar – då får vi veta namnen på bebisen!

Foto: Stella Pictures