Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så är det att jobba vid hovet!

22 aug, 2016, 09:00 
AvJohanna Lejon
Du får garanterat en tjusig titel – och kungen som högste chef... Vi berättar allt om hur det är att jobba för kungen!
Annons

– Om jag går på fest och säger att jag arbetar vid hovet är det många som blir nyfikna, berättar en källa för Svensk Damtidning. Men det handlar om hårt arbete – och mindre betalt än alla tror.

Vill du jobba på en arbetsplats som inte liknar någon annan? Där du blir kollega med taffeltäckaren, hovfuriren och fatbursjungfrun – och får kungen som högsta chef? Då är hovet rätta stället för dig!

Hovet på språng i sina paraduniformer. Här ser du bland andra taffeltäckaren Eva, hovfuriren Jochen och floristen Claes.
Hovet på språng i sina paraduniformer. Här ser du bland andra taffeltäckaren Eva, hovfuriren Jochen och floristen Claes.

I dag är 273 personer anställda här. 55 procent är kvinnor och 45 procent är män. Dessutom anlitar kungen extra personal som motsvarar cirka 66 heltidstjänster, bland annat till middagarna, för att visa slotten och ta hand om slottsparkerna.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vanligtvis anställer hovet sin personal genom intern rekrytering eller genom en extern rekryteringsbyrå. Men i våras gjorde de något så ovanligt som att gå ut externt, via hemsidan och Facebook, för att leta efter nya medarbetare. Då sökte man en sömmerska och en fastighetsekonom.

Annons

För att platsa som ekonom såg hovet gärna att man skulle ha ”ett strukturerat och noggrant arbetssätt, hög integritet samt god samarbets- och kommunikationsförmåga”.

I annonsen där man sökte sömmerska framkom att man i huvudsak skulle jobba i en ateljé i anslutning till Stockholms slott, men att arbetsuppgifter på andra slott också skulle förekomma, så därför var körkort ett krav.

Hovets jobbannons väckte stor uppmärksamhet. Över 600 personer gillade den och 150 personer delade den på sina egna sidor, och detta bara en timme efter att den lagts upp.

silvia- Hammartsten
Vill du jobba hos kungafamiljen? Då måste du vara lika lojal och diskret som Silvias hovdam Christina von Schwerin.

Men det ställs förstås krav på dem som anställs vid hovet. Självklart ska man vara kompetent och ha rätt utbildning. Men att vara lojal och diskret är också två stora måsten.

Annons

– Just lojalitet är det viktigaste. Kungen måste kunna räkna med att han kan lita på sina medarbetare, säger en källa vid hovet som Svensk Damtidning talat med.

– Om jag går på fest och säger att jag arbetar vid hovet är det många som blir nyfikna förstås. Därför måste jag vara diskret. Att prata bredvid mun är inte populärt. Men man känner ofta själv var gränsen går.

Hovets presschef Margareta Thorgren är ofta på språng.
Hovets presschef Margareta Thorgren är ofta på språng.

Att arbeta på ett slott kan låta flott och lyxigt, och visst är miljöerna ofta fantastiska, men framförallt är det hårt jobb som gäller. Det är obekväma arbetstider och för hovets informationsavdelning blir det ofta både kvälls- och helgjobb – och många resor. Det händer faktiskt att reportrar ringer till presschefen Margareta Thorgren mitt i natten.

Annons

Alla som anställs kollas noga upp i polisens register (man får inte vara dömd för något brott!). Dessutom får man skriva under ett dokument om tystnadsplikt, erfar Svensk Damtidning.

Taffeltäckaren Eva Ohlsson är hovets eget dukningsproffs.
Taffeltäckaren Eva Ohlsson är hovets eget dukningsproffs.

Men vilka är förmånerna då?

– Många tror att vi som arbetar vid hovet har jättehög lön, men det stämmer inte alls, säger en person som Svensk Damtidning varit i kontakt med.

Även hästarna behöver tas om hand vid hovstallet.
Även hästarna behöver tas om hand vid hovstallet.

Däremot är hovet en generös arbetsplats, med en sammanhållning utöver det vanliga. Kungen bjuder ofta sina anställda på familjens stora fester, som kungabarnens bröllop och barnbarnens dop. Dessutom bor en del medarbetare på Kungliga slottet, i Hovstallet och i hovets hus på Slottsbacken, mitt emot slottet. Hyrorna är väldigt förmånliga.

Annons

Ofta anställs nya medarbetare på rekommendation. Och när man väl börjat jobba vid hovet stannar man länge, i många fall hela vägen till pensionen. Ett gott betyg för högste chefen kungen, med andra ord!

Visste du att…

Hovets uppgift är att bistå statschefen och kungafamiljen i deras officiella plikter. En annan viktig uppgift är att vårda och visa det kungliga kulturarvet. Kungliga Hovstaterna består av Riksmarskalksämbetet, Hovmarskalksämbetet, Informationsavdelningen, Kungl. Husgerådskammaren, Ståthållarämbetet och Kungens stab. Och alla ska de jobba efter kungens valspråk ”För Sverige – i tiden”

Foto: Charles Hammersten/IBL/kungahuset.se

 

Annons