Så är Silvias två roller – efter barnbarnsboomen

Så är Silvias två roller - efter barnbarnsboomen
Det tog ett tag innan vår drottning fick barnbarn. Längtan var stor och när de väl kom, blev det rena rama ketchup-effekten. I dag är hon en älskad mormor och farmor till sju små gullungar!
Annons

– Hur många behöver man för att få ihop till ett fotbollslag? Det är på god väg! sade drottning Silvia när prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntade smått igen.  Sen dess har kungafamiljen utökats både en och två gånger. Det fullkomligt vimlar av barnbarn och drottningen är förstås tacksam. Livets dessert, kallar hon de små. En njutning för en trebarnsmor att återigen höra trampet av små fötter på slottsparketten.

Annons

Kungafamiljen

I Sverige skiljer vi på mormor/farmor och farfar/morfar. Det gör man ju inte i övriga europeiska länder. Brittiska Elizabeth II är “Gan-gan” med sina nu vuxna barnbarn och drottning Sonja av Norge är ”bestemor” både för Märtha Louise tre döttrar och Haakons barn. Men drottning Silvia är alltså mormor och farmor. Aldrig har vi sett Silvia lika strålande glad som nu, då hon har en hel drös barnbarn. Men finns det egentligen någon skillnad mellan att vara mormor och att vara farmor?

Drottning Silvia i hatt.

Svaret är ja. Det är oftast lite lättare för mormor än för farmor. Mormor kan vara naturligt nära dottern och nya barnbarnet i början. Mor och dotter står ofta närmare varandra än farmodern och svärdottern. Detta kan göra att man som farmor inte får samma kontakt med barnbarnet.

Villa solbacken. Kungafamiljens bostad.

Däremot är det positivt att bo nära barnbarnet.  Silvia är en mycket engagerad farmor och det är speciellt roligt för drottningen att prins Carl Philip, prinsessan Sofia och deras barn bor på Kungliga Djurgården i Stockholm. Då finns det mycket tid att hinna ses. Närheten gör att kungaparet kan pipa förbi Villa Solbacken med bilen och hälsa på.

Prins Alexande. Carl Philip och prinsessan Sofias son.

Eftersom den nyblivna mamman kan vara lite känslig i början, ska man ju så klart inte klampa på i ullstrumporna för ofta och tro att man har rätt att vara nära sitt barnbarn jämt. Tack och lov är inte drottning Silvia en sådan svärmor. Hon är ödmjuk och hade redan erfarenhet av barnbarn. Som både trebarnsmor och mormor hade drottningen en vana vid småttingar och hon gled lätt in i farmorsrollen.

Silvia och Sofia på prins Gabriels dop

Hon tränger sig inte på, utan ser till att vara farmor när det passar Carl Philip och Sofia. Bra är ju att prins Carl Philip står sin mor nära. Silvia och han har alltid haft en fin kontakt. Därför har också Silvia en bra relation till prinsessan Sofia också, som gärna semestrar med kungaparet och får hjälp av sönernas farmor.

Drottning Silvia och prinsessan Estelle

Första barnbarnet Estelle föddes 23 februari 2012 på Karolinska Sjukhuset i Solna.I det ögonblicket tårades de bruna ögonen och Silvia hade blivit mormor. Så underbart!
– Jag går på moln, sade drottningen när hon blev farmor för första gången.
Drottning Silvia befann sig i New York när hon fick glädjebeskedet om att hon blivit farmor.
– Nu är vi både farmor och farfar och jag är väldigt lycklig över att allt gått bra, sade hon i en intervju.

Carl Philip och prinsessan Sofia på prins Gabriels dop.

Drottningen deltog i en konferens med FN och var upptagen i ett möte, men en hovanställd försökte ändå meddela nyheten, att drottningen snart skulle bli farmor, genom att inte störa för mycket.
– Jag fick veta det med hjälp av gester. Någon försökte berätta med handrörelser att det var på gång, fortsatte drottningen.
Det var prins Alexander som hade fötts på Danderyds sjukhus den 19 april 2016. I dag är han två år. Lillbror Gabriel fyllde häromdagen ett år. Med två små prinsar att vara farmor till är tillvaron underbar.

Prinsessan Madeleine.

Lite svårare har det varit för drottningen att vara mormor till prinsessan Leonor, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Den barntrion har som bekant bott utomlands länge och nu har familjen O’Neill slagit ned bopålarna i Florida. Inte nästgårds precis. Vi kan i alla fall konstatera, att när det gäller Sveriges drottning är hon en utmärkt farmor. Och mormor för den delen också!

Victorias gudmor, prinsessan Beatrix av Nederländerna, som ju är en power-farmor.

Här ser vi Victorias gudmor, prinsessan Beatrix av Nederländerna, som ju är en power-farmor.

Foto: IBL och kungahuset.se/Erika Gerdemark

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Så är Silvias två roller – efter barnbarnsboomen”

 1. Meah skriver: 5 september, 2018

  Så mycket längre är det väl inte ut till Haga?!
  Och ”någon försökte förklara med handgester” – drottningen ska ju kunna teckenspråk, vore ju ypperligt om hovpersonalen kunde det också 🙂


 2. emmyh skriver: 5 september, 2018

  mycket gissningar och spekulationer i denna artikel. “Hon tränger sig inte på, utan ser till att vara farmor när det passar Carl Philip och Sofia”
  skriv inte något som framstår som en sanning utan att ha en trovärdig källa till detta.


 3. marie Larsson skriver: 6 september, 2018

  Det som jag faktiskt tyckte var gulligt var när Gabriel döptes och Alexander “lullade” omkring lite grann, plötsligt går han fram till Silvia och backar upp i hennes knä och sätter sej med sin lilla sagobok det måste ha känts roligt för Silvia att han valde ut just sin farmor annars tycker jag att Drottningen verkar lite “stel” i umgänget med sina barnbarn men vad vet jag hon är ju ganska kontrollerad överhuvudtaget.


 4. Dorte skriver: 7 september, 2018

  Jeg tror, at hun meget snart får meget at gøre med Madeleines børn … for jeg tror, at Madeleines ægteskab ender lige om lidt, og Madeleine og de tre børn flytter hjem til Sthlm – og Chris flytter til London igen – og ser børnene meget sporadisk. Flytningen til Florida er sidste chance for at redde ægteskabet.


  1. Marie S skriver: 19 september, 2018

   Dorte
   Man skall inte lägga sig i andra människors privatliv och deras äktenskap.
   Det du skriver är mycket fult och kränkande.


 5. Allegra skriver: 8 september, 2018

  otroligt att just Silvia ska vara särskilt bunden till barnbarnen – varför inte ett ord kungen


 6. vesna skriver: 8 september, 2018

  Vilka mor-och farföräldrar träffar barn och barnbarn varje dag? De som lever i kollektivet. Annars lever andra så att föräldrar jobbar och barn går i förskola, skola sedan på nån aktivitet och så vidare. Samhälle har utvecklats på detta viset att gamla och unga inte ska störa varandra. Man tänkte att många hjälpmedel ska avlasta människor i vardagen och därmed skapa utrymme för umgänge, hobbyer med mera. Återstår att se.


 7. A.M.Engvall skriver: 19 september, 2018

  Älskar Silvias rödtonade hårfärg.
  Gör att Silvia ser betydligt yngre ut.
  Inte för att det tar bort ”glansen” från vad Silvia gör för alla barn.
  Vi har haft tur att ”Kungen” trots allt valde Silvia.
  Mest tur hade nog ”Kungen” själv.
  Vilken fin familj det blivit.
  MVH
  AME


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar