Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen

03 jan, 2021, 08:00 
AvAnna von Koch
Silvias relation till sina barns respektive har växt med tiden. Och det är tydligt att en av dem ligger lite extra nära drottningens hjärta. Så här är drottning Silvia som svärmor!
Annons
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligenBrand logo
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen

Relationen med en svärmor är inte alltid den lättaste. Den kan vara kantig och komplicerad, men också alldeles underbar. Så som Silvia har det med sina barns respektive: Daniel, Sofia och Chris. Drottningen välkomnade dem med öppna armar och de kan alltid komma till henne för råd och stöd. De kunde faktiskt inte ha fått en bättre svärmor.

Prinsessan Lilan och drottning Silvia
Prinsessan Lilian var ett stöd för drottning Silvia. Foto: Stella Pictures

Silvias fina stöd från Lilian och Ingrid

Själv fick drottning Silvia aldrig möjlighet att lära känna sin svärmor, eftersom prinsessan Sibylla avled i november 1972 – bara månader efter att Silvia mött kronprinsen Carl Gustaf på OS i München.

Silvia fick istället en nära och förtrolig relation med prinsessan Lilian, prinsessan Christina och med drottning Ingrid av Danmark.

Annons

Kungens majestätiska faster Ingrid guidade även Silvia in i drottningskolan och lärde henne att förstå det kungliga protokollet. Drottning Ingrid hjälpte också Silvia i det praktiska. De tittade på tyger och kläder tillsammans och Ingrid förmedlade kontakt till sin personliga skräddare, som gjorde flera av Silvias Nobelklänningar.

Fredensborgs slott
Fredensborgs slott. Foto: Stella Pictures

Fina gesten – inför bröllopet

Inför bröllopet med kungen fick Silvia bo hos Ingrid på slottet Amalienborg. Tillsammans besökte de även slottet Fredensborg där Ingrid hade planterat en stickling från en myrtenplanta som hennes mor drivit upp i Skåne. Silvia fick en del av plantan och bar den, helt enligt släktens tradition, senare i sin brudslöja.

Ja, Silvia vet hur viktigt det är att känna sig välkomnad in i kungafamiljen och tog emot Daniel, Chris O'Neill och Sofia med öppna armar. Hon är kärleksfull, omtänksam och intresserad – en svärmor som alltid finns där för att stötta och hjälpa. Hon om någon, vet ju hur det känns att kastas in i kungliga sammanhang från en alldeles vanlig vardag. Kanske är det därför hennes hjärta bankar lite extra för just Daniel. Som ju också var den första av dem att giftas in i kungafamiljen.

Drottning Silvia och prins Daniel har en varm och nära relation.

Silvias nära relation till prins Daniel

När kronprinsessan Victoria mötte sin drömprins, gymägaren Daniel Westling från Ockelbo i början av 2000-talet var det många som knorrade. Men inte Silvia. Hon såg hur lycklig dottern var och bjöd istället in Daniel till Solliden och på olika familjemiddagar ute på Drottningholm. Drottningen var mån om att Daniel i lugn och ro skulle få en chans att anpassa sig till det kungliga livet. Silvia visste av egen erfarenhet att det inte alltid är helt enkelt och gav honom rådet att vara lyhörd och inte tappa fotfästet. Det berättade hon senare i en tv-intervju.

Annons

Först efter nästan nio år i det dolda, då paret hade fått lära känna varandra på djupet, presenterade Victoria sin blivande make för det svenska folket.

– Vi har behövt den här tiden, sa kronprinsessan i samband med att förlovningen eklaterades, och Daniel erkände också att omställningen inte var helt lätt.

– Att falla ner och fria efter ett år hade nog varit ganska misslyckat, sa den blivande prinsen inför det stora medieuppbådet år 2009.

Silvia finns alltid där för att hjälpa till med barnbarnen.

Drottning Silvia såg Daniels styrkor

Inte lång tid efter förlovningen vann Daniel svenska folket hjärtan. Hans kärlek till kronprinsessan Victoria gick inte att ta miste på, och att han dessutom pratade öppet om sina tidigare njurproblem och den tuffa transplantation som ägde rum innan bröllopet, gjorde att många fattade tyckte för honom från start.

Annons

Drottning Silva stod honom nära sedan många år. Hon såg tidigt hans styrkor. Före kronprinsessbröllopet beskrev Silvia sin blivande svärson som ”öppen och alert” i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Han har varit aktiv i sina år och byggt upp sin verksamhet. Jag hoppas att han kan tillföra sina erfarenheter till oss så att det blir ett modernt hov. Jag tror att han kommer att hitta rätt, han kommer att hitta sina uppgifter där han kan hjälpa kronprinsessan.

Det finns mängder av bilder med Silvia och Daniel, där kärleken lyser omkring dem.

Tänk så rätt hon hade. Daniel har verkligen hittat sin plats i kungafamiljen med sitt brinnande engagemang för barn och ungdomars hälsa. När prins Daniel och kronprinsessan Victoria lanserade Gen Pep, 2018 berömde drottningen honom.

– Det börjar redan som barn och jag tycker att det är ett väldigt fint initiativ som prins Daniel har tagit när det gäller fetma bland barn och ungdomar, sa hon.

Också Silvia och Sofia har en fin relation.

Silvias beröm till Sofia

Drottning Silvia har varit väldigt orolig för Daniel under coronapandemin, eftersom han som njurtransplanterad utgör en riskgrupp.

Annons

Drottningen har också berömt prinsessan Sofia.

– Många gör redan något extra. Människor syr skyddskläder, delar ut mat och lämnar ut matpåsar. Vår egen svärdotter Sofia har gått en kort grundutbildning på Sophiahemmet och avlastar nu personalen där. Naturligtvis inte som sjuksköterska men hon hjälper hemskt gärna till, säger drottningen i intervjun.

Det har gått mer än tio år sedan det sa klick mellan prins Carl Philip och Sofia i ett sommarvarmt och pulserande Båstad. Drottningen var den första att välkomna Sofia in i familjen, och sedan dess har vänskapsbanden vuxit sig allt starkare.

Prinsessan Sofia och drottning Silvia delar flera intressen.

De delar ett brinnande engagemang för att hjälpa utsatta barn och deras välgörenhetsorganisationer World Childhood Foundation och Project Playground har samarbetat under åren. Sofia och Silvia har dessutom kommit varandra än närmare sedan prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3, kom till världen. Silvia är en engagerad farmor och älskar att busa med de små.

Annons

Semestrar gärna tillsammans

Det märks att prinsessan Sofia, 36, uppskattar sina svärföräldrar. Hon och prins Carl Philip, 41, semestrar gärna tillsammans med kungaparet, såväl på Solliden slott på Öland, och i Villa Mirage på Franska Rivieran, som i Storlien.

Drottning Silvia och Chris
Silvia tog emot Chris med öppna armar! Även om deras relation är lite svårare, på grund av avståndet.

När prinsessan Madeleine träffade sin kärlek Chris O’Neill kunde Silvia inte vänta utan åkte över till New York för att träffa honom. Hon bodde hemma hos väninnan Lena Kaplan och hennes nu framlidne make, stjärndirigenten Gilbert, i den enorma våningen på Fifth Avenue. Och det var också dit Chris och Madeleine bjöds på en privat middag för att inte väcka onödig uppmärksamhet.

En lycklig drottning, på Madeleines bröllop.

Kärlek från första stund mellan Chris och Silvia

Det var kärlek från första stund mellan Silvia och svärsonen Chris. När förlovningen eklaterades den 25 oktober 2012 bubblade Silvia av lycka:

– Vi är oerhört glada. Vår blivande svärson är en sådan trevlig person. Han är sympatisk och ger henne värme. Det stödet hon behöver ger han henne. Som alla människor behöver. En fin och trevlig person.

Annons