Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blev Kate Gabor prinsessornas favoritfotograf

23 aug, 2016, 10:00 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
När Sofia och Carl Philip skulle ta en ny familjebild vände de sig till fotografen kronprinsessan Victoria anlitat allra mest. Så här blev Kate Gabor prinsessornas favorit.
Annons

När prinsessan Estelle kom till världen var kronprinsessan Victoria och prins Daniel säkra på en sak: de ville att omvärlden skulle få ta del av deras dotters liv på ett naturligt och öppet sätt. Och att vi alla skulle få följa henne genom bilder – från de första stegen, via ettårsdagen till den första cykelturen på Haga slott. De bestämde sig också för en annan sak: det skulle vara de själva som släppte bilderna, och det skulle vara en och samma fotograf som tog dem – år efter år. Via vänner fick de höra talas om Kate Gabor, en fotograf i Stockholm speciellt inriktad på familjefotograferingar och porträtt. När Estelle var tre veckor gammal kom Kate för första gången hem till kronprinsessfamiljen på Haga slott. Där och då togs de första bilderna.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det var en mycket speciell fotografering, naturligtvis, har Kate berättat.

Nu har hon fått ett nytt prestigeuppdrag. När prinsessan Sofia och prins Carl Philip skulle ta en ny familjebild inför det stundande dopet av Alexander var det Kate Gabor de kontaktade.

Prinsessan Estelle leker vid Brunnsviken intill Haga slott. Det är bara en av många underbara bilder som Kate Gabor tagit på uppdrag av Victoria och Daniel.
Prinsessan Estelle leker vid Brunnsviken intill Haga slott. Det är bara en av många underbara bilder som Kate Gabor tagit på uppdrag av Victoria och Daniel.

Svensk Damtidning har tidigare varit i kontakt med Kate Gabor, men som alltid var hon diskretionen själv:

– Som du vet har jag inga kommentarer angående mina fotouppdrag för kungahuset. Men jag önskar dig lycka till med reportaget – det ska bli så spännande att se!

För andra har hon dock beskrivit sina bilder så här:

– Jag försöker fånga stämningen och närheten mellan barn och föräldrar. Jag skapar en mysig stämning under mina fotograferingar, sedan får bilderna tala för sig själva”

Kate Gabor är 53 år och fotar allt från prinsessor till företagsledare och privatpersoner.

”Hennes bilder känns ljusa, moderna, med blick för detaljer och hon har en fantastisk förmåga att fånga vackra ögonblick endera barnen har kontakt med henne eller om de är i sin egen värld” skriver en fotografkollega på sin hemsida. Dessutom är hon som sagt både lojal och diskret. Hon beskriver sig som ”glad och stolt” över sina bilder. Mer säger hon inte.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Kungahuset.se/Kate Gabor

Annons