Så blev Sofias stora debut som prinsessa...

sofia-hellqvist-ste-1

I förra veckan gjorde Sofia sin stora debut som prinsessa. Men hur gick det egentligen? Svensk Damtidning vet.

I onsdags förra veckan anlände prins Carl Philip och prinsessan Sofia till Karlstads station, med tåg. Det var dags för parets första officiella resa tillsammans och därtill Sofias första stora uppdrag som prinsessa. Och nog klarade Sofia uppdraget med bravur alltid. Förutom att färdmedlet, tåg, till och från Värmland var rätt ur klimatsynpunkt gjorde Sofia ett strålande jobb som representant för Sverige.

sofia-carl-philip-ste

Hon var uppmärksam och frågvis och hade inga problem att småprata och väder och annat med både landshövdingen, alla hon mötte samt med folk som kommit för att följa parets resa. Sofia var inte heller rädd för att ta plats. Vid två tillfällen under resan tog hon över mikrofonen från Carl Philip, efter att prinsen hållit tal, och sa några väl valda ord.

sofia-carl-philip-2-ste

Dessutom uttryckte hon sin glädje över det fina bemötandet hon fick.

– Jag känner mig så varmt välkommen att jag knappt känner av regnet, sa Sofia, märkbart berörd, när hon och prinsen togs emot på Selma Lagerlöfs Mårbacka.

carl-philip-sofia-ste

Under resan valde Sofia dessutom att nästan uteslutande klä sig i svensk design, ett plus ur representationssynpunkt. Både hennes kappa, blus, klänning, skor och kjol kom från svenska Gant. Hennes svarta klänning, som hon bar under middagen på residenset under onsdagskvällen, kom dessutom från den spanska budgetkedjan Zara. I slutet av resan frågade medierna hur Carl Philip tyckte att Sofia klarat sig under resan. Svaret kom direkt.

– Strålande! Det har gått jättebra. Hon är en naturbegåvning!

sofia-ste

Har prinsen varit nervös för Sofias debut?

– Absolut inte! Jag visste att Sofia skulle sköta sig strålande. Det har varit helt perfekt! Det har varit världsklass.

carl-philip-sofia-ste

Och för oss som såg dem tillsammans stod det klart att Sofia verkligen passar som prinsessa av Sverige. Hon är inte bara påläst och uppdaterad, hon har också det där lilla extra, det som drottningen och kronprinsessan Victoria också har. Det handlar om att verkligen se människor.

sofia-ste

Särskilt tydligt märktes detta under besöket på Mårbacka då Sofia, trots spöregnet, tog sig tid att gå fram till barn och äldre. En av dem var Margit Jansson, snart 90 år, från Deje.

– Jag ropade inte ens. Jag blev så snopen när de kom fram till mig. Men det var trevligt, de är så fina!, sa Margit efter att ha hälsat på prinsessan.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures