Så blir Ari Behns begravning

En dryg vecka efter Ari Behns bortgång förs han till sista vilan i Oslo domkyrka den 3 januari.

Oslo domkyrka beräknas vara proppfull av människor fredagen den 3 januari. Då ska författaren och konstnären Ari Behn föras till sista vilan. Ari Behn har varit en självklar del av den norska kungafamiljen sedan han gifte sig med prinsessan Märtha Louise 2002. Även efter parets separation 2017 så fortsatte han ha en god relation med samtliga i kungafamiljen, speciellt drottning Sonja.

Kronprinsessan Victoria deltar i begravningen

Med tanke på detta kommer många kungligheter att vara på plats på begravningen, däribland kronprinsessan Victoria. I Oslo domkyrka får det plats cirka 900 personer samtidigt och man räknar med att det kommer att komma fler än så till Aris begravning.

Ari och Märtha

Geir Håkonsund som har fungerat som en manager för Ari Behn berättar för VG hur begravningen kommer att se ut.

– Förutom musikaliska inslag, psalmer och böner kommer flera familjemedlemmar att läsa minnesord om Ari.

Domkyrkan kommer att öppna klockan 12, en timme innan begravningen börjar. Eftersom det förväntas vara stor uppslutning vid kyrkan har säkerhetsåtgärder satt in berättar Geir Håkonsund.

Begravningen tv-sänds. Det är mycket ovanligt med tv-sända begravningar, men det görs för att hedra Ari Behn.

– Vi sänder begravningen med anledning av familjens önskemål. Ari Behns familj vill att så många människor som möjligt ska delta vid begravningen, säger Espen Olsen Langfeldt, nyhetsredaktör på NRK.

Foto: TT