Så blir begravningsgudstjänsten

Så blir begravningsgudstjänsten
Annons

Här kan ni också läsa mer om begravningsgudstjänsten av prinsessan Lilian.

På hovets hemsida kan man nu läsa alla detaljer om prinsessan Lilians begravning:
Idag begravs Lilian, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Halland i Slottskyrkan på Kungliga slottet. På begravningsdagen kl. 8.00 till 8.10 ringde kyrkklockorna i Stockholms innerstad i en sorgeringning. I samband med gästernas ankomst till Slottskyrkan står Livgardet med grenadjärer i Södra valvet.

Riksvapnet

Vid kistan står stor hedersvakt med officerare från Livgardet och Karl XII:s drabanter. När begravningsakten börjar lämnar hedersvakten kistan. Kistan är draperad med en tretungad örlogsflagga med lilla riksvapnet. På kistan ligger prinsessan Eugenies krona. Kronan är utförd 1860 i Stockholm av Edvard Emanuel efter modell av prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778.

Serafimerbaneret

Eftersom Prinsessan Lilian var ledamot av Serafimerorden ligger det ljusblå serafimerbandet med ordenstecknet bredvid kraschanen på hyendet (kudden), som är från 1700-talet. Till vänster om altaret hänger serafimerbaneret från 1810 som bevakas av tre officerare.

Engelska kyrkan

Officianter vid begravningsgudstjänsten är överhovpredikant i Kungliga hovförsamlingen och biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark, Michael Bjerkhagen pastor i Kungliga hovförsamlingen och Nicholas Howe, präst i Engelska kyrkan i Stockholm.

Sorgesalut

När den första skoveln mull läggs på kistan skjuts sorgesalut om 21 skott från Skeppsholmen av Amfibieregementet Amf 1. Vid begravningsgudstjänstens slut bär tio officerare ur Livgardet ut kistan till Södra valvet. När bilkortegen lämnar Kungliga slottet paraderar ett grenadjärkompani på Inre borggården och musikkåren spelar Karl XV:s sorgmarsch av Conrad Nordqvist.

Kortegevägen

Längs kortegvägen paraderar Högvakten och Försvarsmakten från Kungliga slottet till Gustav Adolfs torg. Kortegen passerar Riksplan utanför Riksdagshuset där Livgardets dragonmusikkår spelar Karl XV:s sorgmarsch av Conrad Nordqvist. Kortegen passerar sedan Gustav Adolfs torg och vidare mot den Kungliga begravningsplatsen i Haga där gravsättning sker.

Annons

Efter gravsättningen ger Kungaparet en lunch för särskilt inbjudna på Kungliga slottet.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Kungahuset.se och Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

Kommentarer till “Så blir begravningsgudstjänsten”

  1. pia skriver: 17 mars, 2013

    Det var länge sedan jag hörde den gamla begravningsbönen sjungas. Det var mycket rörande för det väckte mina minnen. Hovsångaren var inte i min smak – alltför pompös och skarp röst. Det finns f ö ingen som kommer upp i Jussi Björlings klass, men honom får man bara lyssna till via inspelningar. Jag har många gånger tackat en högre makt för att man kunnat bevara Jussis oförlikneliga röst på grammofonskivor.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar