Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir ceremonin när drottning Margrethe lämnar över till kung Frederik

03 jan, 2024, 20:00 
Drottning Margrethe och kung Frederik

En ny kung ska krönas i Danmark – så här blir ceremonin!

Annons

Danmark är fortfarande i chock efter beskedet om att deras älskade drottning Margrethe ska kliva av tronen efter 52 år. Men det finns inte tid att sörja alltför länge – det finns en kröning av kung Frederik att planera!

Den 14 januari ska ceremonin äga rum, och det danska hovet har varit sparsmakade med detaljer. Vi vet dock att tillställningen inte kommer att kunna tävla med kung Charles tillträde när det gäller pompa och ståt.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Så blir kröningen i Danmark – när kung Frederik kliver på tronen

Danskarna väljer istället en mer blygsam ceremoni på Christianborgs slott. Den danska kungakronan kommer till exempel inte att användas.

– Utropandet av Frederik som ny kung kommer ha två delar. Det börjar med att statsminister Mette Fredriksen träffar drottningen, hon abdikerar och från den stunden är Frederik kung, säger Lars Hovbakke Sørensen, kungaexpert, till Dagens nyheter.

Annons

Även den nya drottningen, Frederiks maka Mary kommer att närvara, likaså hans son Christian, som kommer att bli ny kronprins.

– Sedan kommer statsministern och den nya kungen gå ut på balkongen på Christiansborgs slott och utropa Frederik som ny kung.

Kungen ska presentera sitt valspråk

Traditionen stipulerar att Mettes utrop ska ske tre gånger om. Därefter ska Frederik presentera sitt valspråk – det som ska ersätta mamma Margrethes "Guds hjälp, Folkets kärlek, Danmarks styrka".

Valspråket är en över 500 år gammal tradition. Varje regent måste ha ett – men i Danmark tror man att Frederik kommer att försöka få in lite modernisering.

– Han verkar inte religiös, så det skulle inte förvåna mig om Gud, som annars förekommit väldigt ofta, stryks här, säger Sebastian Olden-Jørgensen, historiker på Köpenhamns universitet, till TV2.

Annons