Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir drottning Elizabeths begravning – landssorg och trafik som stannar upp

09 sep, 2022, 06:30 

Det här vet vi just nu.

Annons
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths livBrand logo
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths liv

Storbritannien har en annorlunda tillvaro framför sig. Efter 70 år på tronen avled drottning Elizabeth under torsdagen, 96 år gammal. Hon var den regent som suttit längst på tronen, och en älskad monark i landet, likväl som i hela världen.

Nu stundar en begravning för drottningen, som väntas bli allt annat än ordinär.

Tio dagar landssorg

Monarkens bortgång kommer märkas av på många vis i landet. Nu tar ett noga förberett arbete vid, som tidigare gått under övningsnamnet "Slottsduva". I övningen förberedde man noga hur landet skulle hantera Elizabeths död in i detalj, och de tio viktiga dagarna som tar vid efter dödsbeskedet.

Nu inleds tio dagar landssorg, och de följande dagarna kommer följa en utplanerat schema. Dagarna beskrivs som "D+1", "D+2", alltså dödsdagen, plus antalet dagar efter.

På den fjärde dagen kommer folket ha en chans att ta ett sista farväl av drottningen, vars kista kommer att ligga i Westminister Hall. I 23 timmar om dygnet är det öppet för allmänheten att sörja i tre dygn innan drottning Elizabeth förs till sin sista vila.

Folkmassor samlade utanför Windsor Castle efter beskedet om drottning Elizabeths bortgång.
Folkmassor samlade utanför Windsor Castle efter beskedet om drottningens bortgång.

En historisk begravning

På "D+9", alltså tio dagar efter drottningens död kommer statsbegravningen äga rum. Klockan 09.00 kommer Big Ben att ringa, och kistan ska bäras fram till katedralen Westminister Abbey belägen i centrala London till klockan 11. Där väntar runt 2 000 gäster, och statschefer och kungligheter från hela Europa kommer närvara. När kistan vid 11.00 anländer kommer det märkas i hela landet, även för de som inte befinner sig i Westminister Abbey. Då kommer bussar och tunnelbanor runt om i landet att stanna.

Annons

Klockan 12 brittisk tid kommer två tysta minuter utlysas, och processioner, det vill säga ett slags högtidligt tåg av människor kommer ta vid i London och vid Elizabeths residens vid slottet i Windsor.

Kistan kommer efter begravningen att gravsättas inne i slottet i Windstor, i det kungliga valvet. Där vilar även hennes kärlek prins Philip och hennes far Georg VI.

I det kungliga valvet, St. George’s Chapel, kommer det även hållas en mindre ceremoni, och den nyblivne kung Charles kommer traditionsenligt strö en handfull röd jord, ur en silverskål.

Begravningen kommer bli en historisk och enorm händelse i landet, och överallt kommer invånarna sörja sin framlidne monark. Blommor kommer lämnas utanför Buckingham Palace och där kommer folk även samlas för att hedra drottning Elizabeths minne.

St. George’s Chapel
St. George’s Chapel, där drottningen kommer föras till sin sista vila.

Foto: TT

Annons