Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir kungafamiljens julfirande på Drottningholm

21 dec, 2022, 05:00 

Kungafamiljen älskar att fira jul.
I år blir det dessutom extra speciellt.
Så blir julfirandet på Drottningholm.

Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!Brand logo
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

Nu dröjer det inte länge innan kungafamiljen åter samlas och barnen får springa runt på slottet bland pepparkakor, presenter, lussekatter, Weihnachtsstollen och den alltid så välklädda och eleganta granen.

Julen ligger runt hörnet och snart kommer Drottningholm iklä sig sin vackra vinterskrud och vagga in julfirarna i en rofylld julstämning. Men innan dess ska paket slås in, granen kläs och korv stoppas.

Barnens favorithögtid kräver noggranna förberedelser och bakom doften av kanel, nejlika och hyacinter ligger hårt arbete. Det krävs tålamod, finness och omsorgsfull julkärlek innan slottet dignar av julpynt.

Annons

Så firade kungafamiljen jul förr

När kungabarnen var små hade kungen och drottningen som tradition att bjuda in till en julfotografering varje år. Då fick man bland annat se dem julpyssla, stoppa korv, öppna paket och stoltsera vid sitt julbord.

Idag bjuder man inte längre in till fotografering. Kungafamiljen har anpassat sig med tiden och julhälsningarna brukar numer kablas ut till omvärlden på sociala medier.

Trots att traditionerna för det mesta har hållit i sig, finns det vissa inslag som försvunnit med tiden. Förr brukade man alltid fira jul tillsammans med prinsessan Christina, hennes make Tord Magnuson och kusinerna Gustaf, Oscar och Victor.

Men när kungabarnen blev större och fick egna barn blev det för mycket människor. I stället bestämde man sig för att fira tillsammans på juldagen, och på så sätt även förlänga det älskade julfirandet.

– Numera har vi blivit så många att familjerna firar julafton var för sig och sedan träffas vi på Drottningholm på juldagen. Firandet sker då i Stensalen, i kungens och drottningens privata del. Där kan vi värma oss vid slottets enda fungerande öppna spis – huset kan vara rätt kyligt, har Christina sagt till Hemmets Journal.

Annons
Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Julen 1984 och kungafamiljen visar stolt upp sitt lyxiga pepparkakshus. Alla förutom prinsessan Madeleine verkar nöjda med bygget. Frågan är om det var arkitekturen eller smaken hon var missnöjd med?
Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Vilken underbar familjebild! Kungafamiljen var rejält påpälsade i samband med slädfärden 1985. Det tillhör inte vanligheterna att se kung Carl Gustaf i en brunn skinnjacka, men det verkar som att allt klär en kung.
Annons
Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine fick varsitt instrument i present julen 1986. Det tog inte lång tid innan kungabarnen skapade ett band. Inför en road drottning och kung spelade de som om det inte fanns någon morgondag.
Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Julpyssel är något som uppskattas av hela kungafamiljen. Här hjälps de åt med att göra julhjärtan i olika former. Bilden är tagen från julen 1988.
Annons

Julfirandet på Drottningholm

Drottning Silvia har varje år tagit på sig uppdraget att klä granen. Hon har med tiden blivit känd för sin granstil och brukar enbart klä den i silver. Kungens uppdrag är i sin tur att förbereda och lägga in sillen.

– Att gå ut och hämta en gran i skogen, att pynta själv och tända ljus hör till julen. Lite snö bidrar också förstås till att det blir ökad julstämning, har drottning Silvia sagt i en intervju med Svensk Damtidning.

Dagarna innan brukar de vara ute på stan och handla julklappar till barn och barnbarn mitt i julruschen. Likt många andra svenskar är det då en intensiv jakt på den perfekta klappen.

Julafton börjar sedan med en julbön i Slottskyrkan på förmiddagen, innan kungafamiljen samlas i Stensalen på Drottningholms slott – där Silvias silverblänkande gran så fint pryder inredningen.

Senare under dagen brukar en tomte komma farande på en släde genom slotssparken. Han har med sig en säck med julklappar som han sen omsorgsfullt delar ut till kungafamiljen.

Annons

Kungaexperten Herman Lindqvist har tidigare beskrivit det som en rätt vanlig ”Svensson-jul”. Däremot ryms det en del tyska inslag, inte minst den berömda julkakan Weihnachtsstollen.

– Numera är traditionerna mer svenska, med svensk julmat, enklare julklappar och Kalle Anka på tv, sa Herman Lindqvist.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf
Drottning Silvia är den som klär granen och brukar täcka den helt i silver. Men en gång i tiden hjälpte även kung Carl Gustaf till. Här klär de granen tillsammans i samband med julfirandet 1976.
Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Kungafamiljen står stolt och visar upp sitt julbord som innehåller klassiska inslag som lax, julskinka och sill.
Annons

Så blir julen för kungafamiljen i år

Redan dagen innan brukar kungafamiljen få känna på pulsen av det stora julfirandet som väntar på Drottningholm. Silvia fyller år den 23 december och brukar då bjuda in hela familjen till det julpyntade slottet.

I år förväntas dessutom stora delar av familjen att fira jul på Drottningholm. Även prinsessan Madeleine och familjen planerar att komma hem hem till Sverige.

Ja, julfirandet är verkligen något alldeles extra i kungafamiljen – och trots alla traditioner är varje jul unik.

Chris O'Neill, prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne, prins Nicolas och prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne tar emot granar inför julfirandet från Skogshögskolans studentkår på Stockholms slott.
Annons
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar
Kronprinsessfamiljen trycker ned nejlikor i apelsiner. Bilden är tagen julen 2018.

Så firar kungafamiljerna jul i Europa

Den festliga dagens syns även på andra håll i Europa. Det är en tid då kungligheterna brukar passa på att sprida viktiga budskap och visa upp den familjära och sagolika julstämningen.

Annons

För två år sedan gjorde pandemin det svårt att samla alla familjemedlemmar, men kung Harald och drottning Sonja sågs ändå på ett julfoto tillsammans med kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra – men då med coronasäkert avstånd.

Norska kungafamiljens julfirande 2020
Kung Harald och drottning Sonja höll avstånd till kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra i samband med julfotograferingen 2020.

Förra året fick de dock chansen att fira en jul tillsammans, utan att behöva oroa sig för att hålla avståndet. Och visst såg den norska kungafamiljen att njutas av varandras sällskap.

Annons

I Danmark fick vi ifjol komma riktigt nära den danska kungafamiljens lyxiga julfirande. Bland annat fick vi se när granen på Marselisborg slott i Århus kläddes.

Annons

Kung Alexander och drottning Maxima firade med att önska alla en god jul och ett gott nytt år på flera språk. De hade även klätt upp sig till tårna och bjöd på ett vackert foto med resten av den nederländska kungafamiljen!

Furstinnan Charlene befann sig ifjol på en privat klinik i Schweiz och missade tyvärr julfirandet. Årets dessförinnan slog dock furstefamiljen på stora trumman och hade bjudit hem Alberts syster Stephanie och hennes barn som de firade tillsammans med. I bakgrunden syntes en gigantisk julgran som hade fått vem som helst att gapa av avund.

Foto: TT/Instagram/Kungahuset

Annons