Så blir livet för prinsessan Madeleines barn: "Längre och längre bort från svenskheten"

26 jun, 2021, 06:00 
AvLinus Brännström
Nicolas, Leonore och Adrienne kommer att få ett helt annat slags liv än mamma Madeleine.

Madeleine växte upp som svensk prinsessa – ständigt påpassad och med åren en kalender full av officiella åtaganden.
Hennes barn Leonore, Nicolas och Adrienne lär få ett helt annat liv, långt bort från svensk kultur och tradition.


Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 25?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 25?

Det började redan med flytten utomlands.

Prinsessan Madeleine träffade Chris O'Neill när hon bodde i New York – det ledde till bröllopet 2013 och redan året därpå föddes prinsessan Leonore i USA. Prinsessfamiljen har sedan dess haft en internationell prägel – även om prins Nicolas och prinsessan Adrienne båda föddes i Sverige har familjen tillbringat lejonparten av sin tid utanför landets gränser.

Efter en kort mellanlandning i Stockholm gjorde familjen London till sin bas 2015, mycket på grund av Chris O'Neills bakgrund och arbete. 2018 meddelade sedan hovet att Madeleine, Chris och barnen skulle flytta till Florida av ungefär samma anledningar.

– Familjen har planerat det här sedan en tid, de är tacksamma och glada att det passar alla familjemedlemmar att flytta just nu, förklarade hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Huvudanledningen är att det är en bra tidpunkt för familjen i och med att barnen fortfarande är små. Chris har mer eller mindre vuxit upp i USA, så för honom är det som att komma hem.

Annons

Då var tanken att det bara skulle bli en period i Florida. Men sedan dess har kungen tagit ett viktigt beslut som innebär att Madeleine och hennes familj kan stanna i USA så länge de vill – vilket också får stor betydelse för barnens framtid.

Madeleine och Chris 2013.

Kungens beslut ändrade allt

Det var i oktober 2019 som kungen offentliggjorde att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre ska tillhöra kungahuset, även om de behåller sina prins- och prinsesstitlar. Beslutet var en lättnad för Madeleine då det innebar att familjen inte var tvungen att hasta hem till Sverige lagom till att äldsta barnet Leonore skulle börja skolan.

Reglerna säger nämligen att medlemmar i kungahuset ska ha svensk skolgång.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

"Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner", skrev Madeleine på Instagram efter kungens besked.

Förra året bekräftade också hovet för Svensk Damtidning att tanken nu är att Madeleines och Chris barn ska gå i skola i Florida.

– Just nu och för den närmaste tiden framöver kommer de att bo kvar i Florida. Det innebär att barnen också kommer att gå i skola i Florida, sa informationschefen Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleine är van vid att ständigt vara påpassad och har genom åren genomfört mängder av offentliga uppdrag för kungahuset. Hon har också genomgått en klassisk prinsessutbildning med såväl breda universitetsstudier som praktikprogram på Unicef innan hon började lägga allt mer krut på stiftelsen Childhood, som grundades av drottning Silvia.

Prinsessan Leonore, prins Julian och prinsessan Adrienne kommer att få en helt annat slags uppväxt.

Chris och Madeleine med Leonore och Nicolas.

Madeleines avslöjande om barnen

När Madeleine ställde upp i en stor intervju med tidningen Mama 2019 berättade hon att hon då inte ens pratat med sina barn om att de är kungliga.

Annons

– Jag har faktiskt inte pratat med dem om det än. Jag tror det kommer att komma rätt naturligt. Och jag tror att det var så för mig med, för jag kan inte komma ihåg att mamma och pappa satte oss ner för att tala om det utan det kom nog på ett naturligt sätt. Jag tänker att när tiden kommer så kommer de fråga och undra och då får man ta det då, men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin lilla värld utan titlar, sa hon till tidningen.

Och det är inte så konstigt – i Florida är familjen inte igenkänd på samma sätt som i Sverige. Leonore, Nicolas och Adrienne kan skaffa vänner och gå i skolan som vilka andra barn som helst.

Deras framtid är också oskriven på ett helt annat sätt än till exempel deras kusin prinsessan Estelle, som ju en dag ska bli kronprinsessa.

Leonore, Nicolas och Adrienne kan välja att gå vilka skolor de vill och de kan också jobba med vad de vill – efter kungens beslut 2019 skulle de till och med kunna engagera sig politiskt om de skulle vilja.

Annons

Att de lever som vilka andra barn som helst är förstås en sanning med modifikation – det är svårt att jämföra dem med helt vanliga Svenssons då de naturligtvis är priviligierade och välbärgade.

Prins Nicolas och prinsessan Leonore med familjens hund Teddy.

"Den bästa utbildning pengar kan köpa"

Det kommer också att visa sig när de blir äldre.

– Förmodligen kommer de att fortsätta att bo i utlandet. Barnen kommer då troligtvis att få den bästa utbildning pengar kan köpa, någon tyngdpunkt på det kungliga är inte trolig, säger författaren och hovexeperten Herman Lindqvist.

Barnen kommer inte heller att ha några offentliga uppdrag då de inte längre ingår i kungahuset och inte längre är Kungliga Högheter.

Det finns en risk för att vi inte kommer att se särskilt mycket av Leonore, Nicolas och Adrienne här hemma i Sverige överhuvudtaget.

Annons

– Om de fortsätter att leva som nu kommer barnen att kopplas längre och längre bort från svenskheten, kulturen och språket. Det finns inga parallella fall att jämföra med, säger Herman Lindqvist.

"Förmögna kretsar i USA och Storbritannien"

När det kommer till kusinerna prins Oscar, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian kan man i alla fall föreställa sig hur deras umgänge skulle kunna se ut. De lär bli vänner med barn till kungabarnens släktingar och vänner och synas i den svenska societeten.

Om prinsessan Madeleine och Chris O'Neill väljer att fortsätta leva utomlands lär deras barn växa upp i riktiga jetsetkretsar där det är extremt svårt för utomstående att få någon som helst inblick.

Precis som det har varit svårt att få grepp om Chris O'Neills liv och umgänge. Chris vänner kommer från hans tid på privatskola i Schweiz och från jetsetlivet i New York, det är slutna grupperingar med människor som varit förmögna i generationer och har vett att vara diskreta.

Annons

Så kan det komma att se ut även för Leonore, Nicolas och Adrienne.

– De kommer med all sannolikhet att fortsätta umgås med barn till föräldrarnas vänner och med egna skolkamrater, som säkert alla är ur de bästa, förmögna kretsarna i USA och Storbritannien, säger Herman Lindqvist.

Annons