Så blir minneskonserten för prins Henrik

prins henrik drottning margrethe

Snart har det gått ett år sedan drottning Margrethe begravde sin älskade Henrik och morgondagens stora minneskonsert planeras för fullt. Vi har alla detaljer!

Den 20 februari är ett datum som drottning Margrethe både ser fram emot och bävar förr. Då har det nämligen gått ett år sedan hon begravde sin älskade prins Henrik. Drottningen har valt att uppmärksamma dagen genom att bjuda in till en stor minneskonsert i Fredensborg kyrka. Gästar gör förstås den närmaste familjen, hovrepresentanter och nära vänner. Det blir en tung dag full av saknad men minneskonserten, med alla nära och kära, kommer också att bjuda glädje.

Hela familjen kommer

Konserten kommer att avspegla prinsens livslånga kärlek till musik och Margrethe har därför bett Kungliga Danska Musikkonservatorium att ta ton. Och trots att konserten kommer att äga rum i en kyrka så blir det inte en kristen ceremoni, förklarar danska Billed Bladet. Henrik kommer att hyllas genom musiken istället för med Guds ord. Kronprins Frederik och prins Joachim, med sina respektive familjen, kommer förstås att närvara för att stötta sin mamma och de får sällskap av 100 andra gäster. Alla med en speciell relation till prins Henrik.

Gästerna kommer sedan att fortsätta till Kuppelsalen på Fredensborg slott. Där kommer drottningen ha många famnar att gråta ut i men också många människor att dela roliga minnen tillsammans med.

Minneskonserten blir ett fint avslut på Margrethes tuffa år. Hennes sorg är förstås minst lika påtaglig men idag har hon lärt sig leva med den. Kronprins Frederik och hans Mary har dessutom lagt i ytterligare en växel när det kommer till den kungliga representationen, så dem kan Margrethe luta sig emot när hälsan sviktar eller uppdraget som ensam regent känns för tungt. För visst är det en stor omställning att gå från två till en. I över femtio år var det de två mot världen. Och trots att Henriks färgsprakande personlighet och ljudliga skratt chockade vissa danska rojalister så fanns Margrethe alltid vid hans sida.

Läs mer

Ett år utan prins Henrik

Därför kommer inte svenska kungaparet på konserten

Margrethe berättar om första sommaren utan Henrik

Foto: TT