Så blir Oscars liv – efter kungens drastiska beslut

Prins Oscars liv påverkas av kungens drastiska beslut i veckan. Nu berättar hovet: – Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Det är Expressen som berättar om hur Oscars liv förändras av kungens historiska beslut i veckan.

Till skillnad från kusinerna – prins Carl Philips barn och prinsessan Madeleines barn som efter kungens besked inte längre ska tituleras kungliga högheter – får Oscar ett liv av plikter.

Så blir Oscars liv – efter kungens beslut

– Han är son till blivande statschefen och bror till nästnästa statschef. Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Oscars liv blir ett helt annat än hans kusiners

Det innebär att han – likt systern Estelle, som ju kommer ta över efter Victoria – inte får ta arbete. Han får heller inte leva ett lika fritt liv som Carl Philip och Madeleines barn.

Oscars liv skiljer sig från kusinernas

Hans kusiner, konstaterades det under måndagens presskonferens, befrias från dessa plikter. De är fortfarande en del av kungafamiljen, men har alltså lämnat det kungliga huset.

– Barnen får en friare roll, sade riksmarskalk Fredrik Wersäll på presskonferensen i måndags.

Hovets nya bild pekar ut riktningen och är en tydlig markering: Detta är den nya maktordningen i kungahuset.

Samtidigt innebär beslutet en allt tyngre press på kronprinsessan Victoria, som får axla ett större ansvar.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan har riksmarskalk Fredrik Wersäll sagt.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: