Så blir Sofias nya liv – efter kungens beslut

Så blir Sofias nya liv – efter kungens beslut
Prinsessan Sofia får en annorlunda roll efter kungens drastiska beslut om att krympa kungahuset, och nästa år kommer hon att få omformulera sin prinsessroll.
Annons

När det tidigare i höstas blev officiellt att kungen ville krympa kungahuset kändes det ovisst hur framtiden skulle se ut. Riksmarskalk Fredrik Wersäll bjöd då in till presskonferens för att reda ut oklarheter och klargjorde bland annat att Carl Philip och Sofias roller skulle bli mer fria – över tid.

Annons

I en intervju med Dagens Nyheter berättade Sofia och Carl Philip att de vet vad som förväntas av dem – till exempel att de båda förväntas närvara vid exempelvis riksdagens öppnande och Nobel.

– Direkt kanske inte våra roller ändras jättemycket. Men långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss. Eller hur, säger Sofia i intervjun och vänder sig till Carl Philip som fortsätter.

Annons

– Så kanske det kommer att bli på lång sikt. Men vi har fortfarande åtaganden som vi kommer att genomföra. Planeringen sker ju inte bara för de närmaste veckorna och månaderna, utan ibland ganska långt fram, när det är något som vi har tackat ja till. De ställs inte in, säger han.

Får omformulera sin prinsessroll

Förändringarna inom kungahuset kommer att öppna många nya dörrar för Sofia, och det kommande året kommer hon att få omformulera sin prinsessroll. Vi har redan sett smakprov på det.  I början av november skickade företaget Skandia ut ett pressmeddelande som avslöjade att prinsessan Sofia tar plats i deras oberoende stiftelse Idéer för livet. En roll som hon tillträdde den 9 december.

– Jag har sedan länge ett stort engagemang för barn och unga och har följt det viktiga arbete som Idéer för livet gör. Stiftelsen stöttar viktig forskning kring ungas välmående och jag ser fram emot att bidra till det arbetet, säger Sofia själv om sitt nya jobb.

Dessutom får hon allt större förtroende från kungen och har till och med fått gå på uppdrag själv – utan Carl Philip. I december gick hon själv på Gålöstiftelsens julkonsert i Storkyrkan i Stockholm och hon gick även ensam på ett styrelsemöte på Global Child Forum på organisationens kontor i Stockholm nyligen.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Så blir Sofias nya liv – efter kungens beslut”

 1. Leo skriver: 17 december, 2019

  Gamla nyheter!


 2. josefin skriver: 18 december, 2019

  Det har tidigare sagts att S inte synts till pga att hon studerar. DET hade ju varit nàgot at skriva om, utifall att hon faktiskt hade skaffat sig en boklig bildning, typ tex gymnasiekompetens.


 3. Daga skriver: 19 december, 2019

  Josefin oroa dig inte hon har redan en gymnasieutbildning!Daga


  1. Leo skriver: 19 december, 2019

   Varför har hon inte byggt vidare på den?


 4. HH skriver: 23 december, 2019

  Jag har aldrig sett en bild när hon springer ut skolan med mössan på. Har någon gjort det?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar