Så blir syskonlivet på Haga Slott

Snart blir det återigen vällingstök och bebisskrik på Haga Slott. Så här blir det kungliga syskonlivet för Estelle och hennes lillasyster eller lillebror.

Vilken dag som helst nedkommer kronprinsessan med sitt andra barn och Haga slott fylls återigen av babyjoller. Några som vet hur kungligt syskonliv på Haga slott kan se ut är Hagasessorna som levde där fram till 1947. Prinsessan Birgitta minns Haga som ett paradis.

“Det var fantastiskt! Det var bara vår familj som levde där med barnsköterskor och guvernanter. Vi levde verkligen isolerat men det skadade oss inte på något sätt. Snarare tvärtom” har hon tidigare berättat.

Hagasessorna1

Då var Haga fortfarande relativt avskilt och de kungliga barnen kunde leka fritt i den stora parken utan livvakter. I dag är parken full av människor från tidig morgon till sen kväll och själva Haga slott är omgärdat av högt säkerhetsstängsel. Men Victoria och Daniel utnyttjar ändå parken till fullo och man ser dem då och då till fots eller på cykel runt Brunnsviken.

Hagasessorna2

När kungens pappa omkommit i en olycka i januari 1947 beslutade prinsessan Sibylla att familjen skulle lämna Haga och istället bosätta sig på Kungliga slottet.

Från 1960-talet och framåt användes Haga istället som representationsbostad och konferensanläggning för regeringen. 2009 överlät regeringen Reinfeldt Haga som framtida bostad åt kronprinsessan och prins Daniel och de har förvandlat det 40 rum stora slottet till en modern bostad med privat våning och en representationsdel.

En del av Haga som däremot är oförändrad från när Hagasessorna var små är den faluröda lekstugan. Den har förvisso piffats till och uppgraderats med nya fina möbler, men kronprinsessan har berättat att teservisen som kungens systrar använde finns kvar och dessutom i fint skick. Estelle har dock fått en alldeles egen servis att leka med.

Hagasessorna3

Prinsessan Sibylla och prins Gustaf Adolf på Haga slott med tre av barnen.

Prinsessan Estelle som nyligen fyllde fyra år har mycket att se fram emot i vår. Hon blir storasyster för första gången och några veckor senare får hon en ny kusin när prins Carl Philip och prinsessan Sofia blir föräldrar för första gången.

Drottningen har tidigare avslöjat prinsessan Estelles förberedelser inför det nya syskonet. I en intervju med Expressen berättade hon att Estelle berättat för sin mamma att hon tänkte bjuda bebisen på popcorn.

“Estelle tyckte det var väldigt generöst från hennes sida. En generös gest till det kommande syskonet. Att få introducera popcorn till det lilla syskonet. Jag tycker det var sött av Estelle.” säger drottningen.

Se fler bilder på Estelle fotograferad på Haga i galleriet nedan!

Av: Liv Sander.

Bilder: Ibl-AOP, Kungahuset/Kate Gabor.