Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir vädret på din dag, Victoria!

09 jul, 2018, 17:00 
AvJohanna Bengtsson
En ostadig prognos väntar för det stundande firandet på Öland. Lördagen den 14 juli firas kronprinsessans födelsedag och vi håller tummar och tår att vädergudarna är goda.
Annons

Sol, regn, blåst och sol igen.

Buden är många när vi läser av olika prognoser inför lördagens födelsedagsfirande för Victoria på Öland. Hur underhållande det än var att se självaste kungen iklädd soppåse för att skydda sig mot regnet 2011, så hoppas vi innerligt på vackert väder denna dag.

Vi ringde upp Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, för att få lite klarhet i hur vädret ser ut den 14 juli.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är en ganska osäker prognos. Som det ser ut just nu, är chanserna goda att det blir en solig och varm dag. Men det finns ett litet orosmoment. Det håller på att dra in ett lågtryck från Baltikum. Just de här lågtrycken är ganska trixiga, det handlar om mycket nederbörd och det är osäkert hur de rör sig. Det ser fint ut just nu men det finns ett ganska stort regnmoln på himlen som kan dra in om vi har otur, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Öland, som vanligtvis brukar toppa Solligan i Sverige har i år inte riktigt haft lika vackert väder som vanligt. Sedan midsommar, när 2018 års solliga drog igång har Öland haft 165 soltimmar och klås därmed både av Karlskrona, Karlstad, Borlänge, Växjö och Nordkloster som alla har haft mer sol.

Annons
Enligt Smhi ser alltså väderprognosen ut såhär sex dagar innan Victoriadagen, men ett lågtryck är påväg.
I skrivande stund ser väderprognosen ut såhär under Victoriadagen den 14 juli, enligt Smhi. Men ett lågtryck är påväg.

Under de 40 år som Victoriadagen har hållits så har vädergudarna varit på kronprinsessans sida större delen av tiden. Men 2011 års firande stack ut som ett av de regnigaste åren hittills. Regnet öste ner och kungafamiljen gömde benen i svarta sopsäcks-liknande regnskydd. Kungen var så regn-skygg att han hoppade i påsen och satt inuti den under hela showen på Borgholms IP.

– Jag har aldrig varit med om något dylikt, sa Svensk Damtidnings fotograf Charles Hammarsten under 2011. Han besökte då Victoriadagen för 33:e året.

Daniel och Victoria strålade ikapp trots det regn som öste ner under 2011 års firande.
Daniel och Victoria strålade ikapp trots det regn som öste ner under 2011 års firande.
Victoria var mycket road över pappa kungens kreation för att skydda sig mot regnet.
Victoria var mycket road över pappa kungens kreation för att skydda sig mot regnet.

Även tre år senare, år 2014, var hela kungafamiljen återigen iklädda regnrockar under konserten på Borgholms IP.

Annons

Vi får helt enkelt hålla tummarna och vänta och se om lågtrycket hinner dra in, eller om Victoriadagen blir en solig tillställning.

Här nedan kan du se ett klipp från det regniga firandet 2011. Skyfallet stoppade inte Carola från att uppträda, men kungafamiljen och resten av publiken gömde sig i alla möjliga sorters regnskydd.

Foto: IBL, Stella pictures

Annons