Så blir vädret på din dag, Victoria!

En ostadig prognos väntar för det stundande firandet på Öland. Lördagen den 14 juli firas kronprinsessans födelsedag och vi håller tummar och tår att vädergudarna är goda.

Sol, regn, blåst och sol igen.

Buden är många när vi läser av olika prognoser inför lördagens födelsedagsfirande för Victoria på Öland. Hur underhållande det än var att se självaste kungen iklädd soppåse för att skydda sig mot regnet 2011, så hoppas vi innerligt på vackert väder denna dag.

Vi ringde upp Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, för att få lite klarhet i hur vädret ser ut den 14 juli.

– Det är en ganska osäker prognos. Som det ser ut just nu, är chanserna goda att det blir en solig och varm dag. Men det finns ett litet orosmoment. Det håller på att dra in ett lågtryck från Baltikum. Just de här lågtrycken är ganska trixiga, det handlar om mycket nederbörd och det är osäkert hur de rör sig. Det ser fint ut just nu men det finns ett ganska stort regnmoln på himlen som kan dra in om vi har otur, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Öland, som vanligtvis brukar toppa Solligan i Sverige har i år inte riktigt haft lika vackert väder som vanligt. Sedan midsommar, när 2018 års solliga drog igång har Öland haft 165 soltimmar och klås därmed både av Karlskrona, Karlstad, Borlänge, Växjö och Nordkloster som alla har haft mer sol.

Enligt Smhi ser alltså väderprognosen ut såhär sex dagar innan Victoriadagen, men ett lågtryck är påväg.

I skrivande stund ser väderprognosen ut såhär under Victoriadagen den 14 juli, enligt Smhi. Men ett lågtryck är påväg.

Under de 40 år som Victoriadagen har hållits så har vädergudarna varit på kronprinsessans sida större delen av tiden. Men 2011 års firande stack ut som ett av de regnigaste åren hittills. Regnet öste ner och kungafamiljen gömde benen i svarta sopsäcks-liknande regnskydd. Kungen var så regn-skygg att han hoppade i påsen och satt inuti den under hela showen på Borgholms IP.

– Jag har aldrig varit med om något dylikt, sa Svensk Damtidnings fotograf Charles Hammarsten under 2011. Han besökte då Victoriadagen för 33:e året.

Läs mer: Så laddar Madeleine upp inför Victoriadagen

Daniel och Victoria strålade ikapp trots det regn som öste ner under 2011 års firande.

Daniel och Victoria strålade ikapp trots det regn som öste ner under 2011 års firande.

Victoria var mycket road över pappa kungens kreation för att skydda sig mot regnet.

Victoria var mycket road över pappa kungens kreation för att skydda sig mot regnet.

Även tre år senare, år 2014, var hela kungafamiljen återigen iklädda regnrockar under konserten på Borgholms IP.

Vi får helt enkelt hålla tummarna och vänta och se om lågtrycket hinner dra in, eller om Victoriadagen blir en solig tillställning.

Här nedan kan du se ett klipp från det regniga firandet 2011. Skyfallet stoppade inte Carola från att uppträda, men kungafamiljen och resten av publiken gömde sig i alla möjliga sorters regnskydd.

Läs mer: Historien bakom Victoriadagen – Alpina skidlandslaget var inspirationen

Foto: IBL, Stella pictures