Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir Victoriadagen på Öland 2020

23 jun, 2020, 17:00 
AvEmma Sanderberg
I år blir Victoriadagen minst sagt annorlunda. Firandet sker på Borgholms slottsruin, men utan publik. Frågan alla ställer sig är, kommer kronprinsessan Victoria?
Annons

Det här är kronprinsessan VictoriaBrand logo
Det här är kronprinsessan Victoria

Äntligen börjar vi närma oss den 14 juli! Äntligen är det dags för det årliga firandet av kronprinsessan Victoria på Öland! Men, just i år blir firandet tyvärr annorlunda på grund av Corona-epidemin. För kronprinsessan Victoria har födelsedagen sett likadan ut sedan hon var två år gammal. I hela 40 år har tusentals människor rest till Öland för att få fira Sveriges kronprinsessa, men i år bryts traditionen.

Arrangören meddelade i ett pressmeddelande i maj att den tv-sända hyllningskonserten kommer att genomföras utan publik, med ett fåtal inbjudna gäster:

“Med anledning av rådande läge i Sverige och världen kommer Victoriakonserten den 14 juli genomföras utan betalande publik. Den sedan många år tv-sända hyllningskonserten till kronprinsessan på hennes födelsedag har i över 40 år varit en stor folkfest på Öland men kommer i år tyvärr behöva genomföras med endast ett fåtal inbjudna gäster i publiken. Victoriakonserten kommer den här gången helt anpassas för tv-publiken och sänds traditionsenligt i SVT1 den 14 juli kl 21:00”.

Annons

Kronprinsessan Victoria kan resa till Solliden

I första läget var det oklart om Victoria ens skulle kunna ta sig ner till Öland i och med reserestriktionerna som regeringen satt upp. Men tidigare i juni släpptes restriktionerna något och gränsen på max två timmars restid hemifrån hävdes. När Svensk Dam var i kontakt med hovet i samband med pressmeddelandet lät det som att kronprinsessan Victoria och hennes familj troligtvis inte skulle kunna ta sig till Öland.

– Just nu avråder Folkhälsomyndigheten från längre resor i Sverige, men ändras den rekommendationen finns det möjlighet för Kungafamiljen att tillbringa sommaren på Öland i samband med Victoriadagarna, sa Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Kronprinsessan Victorias födelsedag blir annorlunda

Victoriadagen
Bild från förra årets firande. Prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och kungen njuter i solen på Borgholms idrottsplats.

Men numera har rekommendationerna ändras och vi får resa mer obehindrat, och därför öppnas möjligheten för kronprinsessfamiljen att delta på Victoriadagen igen. Men det blir helt klart ingen vanlig födelsedag i vilket fall för Victoria. Hon är van att kliva ut på förmiddagen framför Sollidens slott och få motta folkets jubel och sedan i flera timmar gå runt och hälsa på alla som tagit sig dit. Vad kommer hon göra i år tro? Det vet nog ingen exakt förutom just Victoria och hennes familj. Men hur kommer Victoriadagen se ut för oss då?

Annons

Victoriadagen sänds den 14 juli från Borgholms slott

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

Jo, klockan 21.00 börjar som vanligt sändningen på SVT1. I år kommer konserten sändas från Borgholms slott istället för Borgholms idrottsplats, som arrangören meddelade redan i december, innan Corona slog till. Victoriapriset kommer i år att tilldelas till friidrottaren Armand Duplantis, med motiveringen att han hoppat högre än någon annan stavhoppare genom tiderna. Programledare blir precis som föregående år Yvette Hermundstad. Enligt tidigare uttalanden vet vi att bland annat The Mamas kommer att uppträda på firandet.

Annons