Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så började Victorias och Daniels vackra och dramatiska kärlekshistoria

24 feb, 2019, 12:00 
Motståndet. Frieriet. Och njurtransplantationen. Victoria och Daniel kan blicka tillbaka på tio lyckliga – men också dramatiska – år.
Annons

Det var den 24 februari 2009 och klockan var en minut över fem. Dörrarna till Prinsessan Sibyllas våning slogs upp och kronprinsessan Victoria klev ut framför mediauppbådet med sin nyblivna fästman.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel eklaterade sin förlovning den 24 februari 2009.
Det tog sju långa år. Men nu kunde Victoria och Daniel äntligen visa sin kärlek för hela svenska folket.

Det bara lyste om henne i den kungsblå Pär Engsheden-klänningen och på fingret gnistrade förlovningsringen med sin stora briljant.

– Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg! Ni har säkert sett på mig de senaste åren att jag varit både starkare och gladare.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Bredvid henne sprack Daniel upp i ett brett leende, men lite obekväm var han allt. Frågorna haglade över den ljusblå förlovningssoffan, vi i media var ju så otroligt nyfikna på honom. Detta var ju nästan den första gången vi fick höra honom prata – och vi var helt fascinerade av hans ockelbomål.

Men framför allt av hans stora steg in i kungafamiljen, för efter detta skulle ingenting bli sig likt.

Kronprinsessan Victoria i samband med att de eklaterade sin förlovning och mötte media på slottet.
Kronprinsessan och hennes blivande man, framför en skog av fotografer. ”Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon!” sa Daniel.

Och frieriet?

– Ja… det var en väldigt fin dag ute på Drottningholm. Ute i naturen, det var det enda jag hade önskat mig, sa Victoria.

Annons

– Det var en härlig solig dag, isen knarrade sådär härligt som den gör på Drottningholm emellanåt… Ja, vad ska jag säga mer? sa Daniel och skrattade lite generat.

– Det var en fantastisk stämning. Jag var nervös såklart. Jag hoppades på ett ja, men var inte helt säker.

Men inte hade Daniel behövt oroa sig för det.

– Jag sa bara JA JA JA! jublade Victoria.

Kronprinsessan Victoria visar upp sin förlovningsring.

Det var en oförglömlig dag, men bakom kulisserna hotade ett stort och svårt problem. För vad vad vi inte visste, den där februaridagen, var att Daniel kämpade med dåliga njurvärden – och svimmade under förlovningsmiddagen samma kväll.

Annons

Njurtransplantationen kom som en chock

Men strax före midnatt en majkväll tre månader senare fick vi veta och hovets oväntade och dramatiska sjukkommuniké, sände chockvågor genom hela Sverige:

”Daniel Westling har idag genomgått en njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset. Orsaken är en medfödd men icke ärftlig sjukdom som givit upphov till nedsatt njurfunktion. Behovet av en kommande njurtransplantation har varit känt sedan länge. Operationen genomfördes som planerat idag utan komplikationer. Njurdonator är patientens far. Båda mår bra.”

Daniel Westling och kronprinsessan Victoria på stranden i Rio våren 2009. Sju veckor före hans njurtransplantation.
Ett lyckligt par på stranden i Rio, våren 2009. Men Daniel var svårt njursjuk och bara sju veckor senare låg han på operationsbordet.

Och kanske var det detta, tillsammans med Daniels ”vanliga” bakgrund, som bidrog till att kungen oroat sig och tvekat, de där åren när alla bara väntade på förlovningen men inget hände.

Annons

För hur otroligt det än låter idag, så fanns det en tid när Daniel hade svårt att bli helt accepterad både av en del av Victorias omgivning och av hovet.

Men Victoria var envis och kärleken, ja den var urstark.

– Var och en har sina fördomar, man påverkas av den värld man lever i. Men kungaparet såg snabbt att Victoria mådde bra och var lycklig, sa Herman Lindqvist 2009 när vi intervjuade honom i samband med hans intervjubok om Victoria. Och själv sa hon:

Bonusfakta 1!

Victoria och Daniel har alltid varit lite svävande när de fått frågan om när de egentligen blev ett par. Svaret brukar bli att de började som vänner och att deras starka vänskap växte till kärlek. Men första gången de träffades var faktiskt redan hösten 2000. Victoria var 23 och hade precis kommit hem efter sina två år i USA och Daniel, 27, blev hennes personlige tränare på gymmet Master Training på Regeringsgatan i Stockholm.

Annons

Och torsdagen den 9 november 2000 hände det. Daniel bjöd Victoria på Britney Spears konsert i Globen och de gick på sin första dejt.

Victoria och Daniel firar sin kärlek med denna privata bild. Det är tio år sedan de eklaterade sin förlovning.
Victorias och Daniels privata kärleksbild! I dag firar de att det är tio år sedan de eklaterade sin förlovning. Själva frieriet ägde faktiskt rum några dagar tidigare.

Så småningom kunde de inte hålla känslorna hemliga längre.

– Det gick inte att ta miste på hur otroligt kära de var. Victoria kunde slänga sig om halsen på Daniel när hon kom dit efter någon jobbresa, har en person som gick på gymmet berättat för Svensk Damtidning.

Maj 2002. En av de första bilderna på Daniel Westling.
Maj 2002. En av de första bilderna på Daniel Westling.

Bonusfakta 2!

Kärleksorden vi aldrig glömmer

Annons

Vi glömmer aldrig Daniels kärlekstal på bröllopet. Och det som etsat sig fast allra mest är hans ord om Victorias kärleksbrev. De som hon överraskade honom med hösten 2005, inför sin långresa till Kina.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på bio-dejt 2003.
Victoria och Daniel på bio 2003.

– Vi skulle vara ifrån varandra i en hel månad och innan hon skulle resa satt hon uppe hela natten och skrev. På morgonen när hon hade åkt hittade jag en låda. Och i den lådan låg det 30 underbara brev adresserade till mig. Ett för varje dag hon skulle vara borta.

Annons

– Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lycklig för att nu få vara din man. Jag kommer att göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag.

– Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.

Bonusfakta 3!

Det var med den här ringen som Daniel friade: en stor rund briljantslipad diamant utan sidostenar, i vitguld eller platina. Ett år och fyra månader senare fick den sällskap av vigselringen, en allians med briljantslipade diamanter runtom.

Läs mer:

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel mitt i en kyss, efter hans kärlekstal under bröllopsmiddagen.
Kyssen – direkt efter Daniels tal.
Kronprinsessan Victorias förlovningsring.
Nu har den här ringen gnistrat på Victorias finger i precis tio år!
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel visar sin kärlek under prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Foto: TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna

Annons