Så firade kungafamiljen nationaldagen

victoria-daniel-ste

Kungaparet firade nationaldagen med att besöka Örebro och kronprinsessparet besökte Uppsala. Ikväll blir det festligheter på Skansen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltog under dagen vid en medborgarskapsceremonin på Uppsala slott. Kronprinsessparet och landshövding Peter Egardt anlände gemensamt till medborgarskapsceremonin i Uppsala slott.

victoria-ste

Kronprinsessan bar en helvit ensemble.

Tidigare i morse lade hovet ut en ny fin bild på prinsessan Estelle som önskade oss en fin nationaldag. Ni kan läsa mer om det här››

victoria-ste

Kronprinsessan besökte Uppsala med prins Daniel. Men Victoria fick stressa för att hinna fram i tid, hon har som bekant varit i Portugal och fick åka hem med bil från Kastrup i Köpenhamn på grund av en flygstrejk.

– Hon kommer att färdas med bil till Stockholm, sa hovets informationschef Margareta Thorgren, igår kväll till Aftonbladet.

victoria-ste

Dagen inleddes med att kung Carl Gustaf och drottning Silvia besökte Länsmuseet där de fick en visning av utställningen “Vi blir Örebro”,  som visar stadens utveckling under 750 år. Därefter träffade kungaparet nya medborgare som deltagit vid medborgarskapsceremonin på Örebro slott. Besöket avslutade med nationaldagsfirande i Örebro slottspark.

kungaparet-insta

Kungaparet inledde firandet av nationaldagen i Örebro.

Under ceremonin höll kungen ett tal:

– 50 miljoner människor i världen är på flykt just nu. Det är fem gånger mer än Sveriges befolkning. Men vårt land har sträckt ut en hjälpande hand och ger plats åt några av alla dessa flyende människor. En del av dem kommer hit, till Örebro län och stad. De möts av medmänsklighet och gästfrihet. Det är också en anledning att i dag, på nationaldagen, kan känna stolthet för att vi bor i Sverige.

carl-philip-insta

Prins Carl Philip närvarade vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården vid Kungliga slottet. Kungafamiljen kommer senare i kväll att delta vid det traditionella firandet på Skansen och Kungliga slottet, då ser vi även Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleine.

madeleine-fb

Prinsessan Madeleine hälsade via sin Facebook där hon skrev att hon, maken Chris och Leonore önskade alla en fin nationaldag med en bild från förra året då prinsessan Leonore var en liten baby.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures och Instagram