Så firar kungen sin födelsedag i år

Kungen fyller år 30 april.

Kung Carl Gustaf fyller 74 på torsdag 30 april.Så här ska vår regent fira sin födelsedag.

Den 30 april brukar firas med pompa och ståt. När vår statschef kung Carl Gustaf fyller år plockas det stora festartilleriet fram: vi snackar allmän flaggdag, salut från Skeppsholmen och ett fullspäckat program på Yttre borggården.

Men i år har coronaviruset, covid-19, sett till att grusa standardplanerna. Det kommer att inte bli en ringlande kö med små barn som räcker över blommor till kungen.

I stället blir det ett uppdelat firande. Kungen och drottning Silvia är kvar på Stenhammar slott, samtidigt som festligheter ska äga rum på Slottet i Stockholm.

Så firar kungen sin födelsedag 2020

Kungen fyller år 30 april.

Kungen fyller år 30 april.

Margareta Thorgren, informationschef på hovet, vet mer.

– Det planeras för en mindre ceremoni på Kungliga slottet, och det är en ceremoni som Högvakten ansvarar för. Dock utan kungen själv. Han och drottningen kommer att vara kvar på Stenhammar, säger Margareta.

Men kungen kommer inte att vara fullständigt frånvarande från sitt eget födelsedagsfirande. Enligt vad Svensk Dam erfar kommer den då nyblivne 74-åringen att medverka via videolänk.

Dessutom lär hans barn och barnbarn skicka videohälsningar från olika delar av Sverige och världen. Den traditionsenliga födelsedagslunchen inne på slottet, där hela kungafamiljen brukar närvara, blir dock inte av.

Försvarsmakten brukar spela en nyckelroll i uppvaktandet av kungen. Prins Carl Philip, som är major, lär också delta i någon bemärkelse.